Pacientům Fakultní nemocnice v Brně slouží nová kaple

14. listopad 2011

Kaple zasvěcená Anežce České se nachází v prvním patře lůžkového traku, hned vedle evidence a příjmu pacientů. Všimnout si jí tedy zájemci mohou hned při příchodu.

„Přestože je kaple malinká a jen skromně vybavená, její význam je veliký,“ míní generální vikář brněnské diecéze Jiří Mikulášek. Útěchu v nemocničním svatostánku mají v příštích letech nacházet všichni, kteří v nemoci a možná v bolestech budou hledat Boha. Někteří se tam možná přijdou pomodlit poprvé v životě.

Nemocniční provoz ale pamatuje i na ty, kteří do kaple nemohou z jakýchkoli důvodů dojít. Spolu s dalšími spolupracovníky se o takové věřící stará nemocniční kaplan Leo Zerhau. „Máme tým šesti lidí a kdo má zájem s námi chvíli být, tomu se snažíme posloužit. Někdo chce obřad, někdo si potřebuje jen promluvit,“ přiblížil Zerhau.

V Brně se bohoslužby nekonají v například Úrazové nemocnici, podle kaplana Zerhaua je tam ale o to lepší spolupráce s věřícími přímo na pokojích. Velmi na duchovní život pak dbají také v Nemocnici milosrdných bratří. „Zřizovatelem je město, ale nemocnice využívá velkou část objektu Řádu milosrdných bratří, takže tam funguje symbióza,“ vysvětluje ředitel nemocnice Josef Drbal.

Brněnskou nemocnicí, která by ráda své služby pro věřící zlepšila, je Masarykův onkologický ústav. Kapli a v ní dvakrát týdně bohoslužby sice mají, je ale podle mluvčí Zuzany Joukalové nevyhovující. „Kaple není bezbariérová a pro mnohé pacienty je obtížné tam na bohoslužby docházet,“ přiznala Joukalová. Ústav ale už spolu s architekty a diecézí vymýšlí, jak rozšířit takzvanou duchovní místnost.

Historický a impozantní prostor pro bohoslužby nabízí druhá největší brněnská nemocnice - Nemocnice u sv. Anny. Mše se tam konají čtyřikrát týdně a otevřená je každý všední den od 9 do 17 hodin.

Spustit audio