Označit tele nebo předvést jízdu na koni - i to musejí zvládnout někteří maturanti

11. květen 2023 10:58

Zatímco studenti závěrečných ročníků středních škol čekají na výsledky státní maturitní zkoušky, praktické testování nabytých znalostí už mají studenti řady škol úspěšně za sebou. V těchto dnech praktickou maturitu skládají i na České zemědělské akademii v Humpolci. Součástí je i práce se zvířaty.

„Byla jsem na to připravená, ale stres udělal svoje, tak jsem trochu koktala“, říká už s úsměvem maturantka Veronika Dlouhá. Při zkoušce si vytáhla otázku týkající se evidence skotu. Rozeznat proto musela, jestli se jedná o samce nebo samici a popsat taky označení skotu.

V jezdecké hale plní maturitní zkoušku další studentka. „Je to náročnější v tom, že to člověk nedělá sám za sebe. Je tam ještě jeden činitel, který to může pokazit. I když to většinou pokazí ten člověk,“ zamýšlí se Eliška Hořínková poté, co předvedla různé jezdecké styly a s koněm překročila pár překážek.

Praxe je v zemědělství důležitá. Studenti v Humpolci ji zvládají. „Zatím nám u maturity nikdo nepropadnul, ty výkony jsou průměrné, někdy i nadprůměrné,“ hodnotí předseda maturitní komise Pavel Říčan.

Spustit audio

Související