Ovocnáři připravují sady na novou sezónu. Za prořez jednoho stromu dostane brigádník pětikorunu

14. leden 2019 09:20

V Zemědělském družstvu Dolany je v plném proudu prořezávání ovocných stromů. Těch má družstvo na Náchodsku na 200 hektarech asi 700 tisíc. Do začátku jara musí zaměstnanci připravit na novou sezónu jabloně a hrušně. A že to není nic jednoduchého se při návštěvě sadů přesvědčil náš reportér.

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v sadech v Dolanech na Náchodsku

Speciální prořezový stroj pomáhá ovocnářům v Dolanech

Všichni, kdo mají zahradu, už se do toho naplno pustili. Sekají, plejí, sází. U ovocnářů v Zemědělském družstvu Dolany na Náchodsku teď vrcholí zimní řez stromů. Letos k tomu nově využívají také speciální mechanickou žací lištu.

Ovocný sad nedaleko hlavní silnice z Hradce Králové na Náchod. Mezi stromy se pohybují zaměstnanci družstva i brigádníci. Zima je sice v plném proudu, i tak mají lidé plné ruce práce.

"Začali jsme již ořezávat ovocné stromy, aby se práce stihla dodělat do jara, protože sadů máme mnoho. Nejprve jsou na řadě hrušně. Následně půjdeme k jabloním. Cílem je stromy prosvětlit a udržet plodnost co nejblíže u kmene," vysvětluje Kristýna Michálková, technik ochrany rostlin Zemědělského družstva Dolany.

V plném proudu je prořezávání ovocných stromů

I tady, podobně jako na mnoha místech republiky, chybí kvalifikovaní zaměstnanci. Při prořezávání stromů a odstraňování větví na stromech to prý nevadí.

"Brigádník na ořez stromů nemusí být odborník. Stačí, když má člověk kvalifikovaný dozor a zaučení."

Přestože je zima v plném proudu, musíme myslet na ovocné stromy

Prořezávání stromů (ilustrační foto)

Aby v létě dobře rodily, je nutné provést jejich zimní řez. Optimální období je sice únor, dobré je ale, připravit si už teď a překontrolovat potřebné zahradnické nářadí a hlavně vědět, jak na to.

Ale i začátečníkům ale musí jít práce poměrně rychle od ruky. Tedy alespoň v případě, že si chtějí vydělat. Denně by tak každý měl zvládnout stovky stromů.

"Jedna minuta na jeden strom je až moc. Za ořezání stromu totiž dostanete průměrně 5 korun. Takže práce mu musí jít velmi rychle od ruky. Každý z pracovníků do jara ořeže v sadech tisíce stromů."

Prořezávání hrušní a jabloní potrvá ještě několik týdnů, až začne vegetační sezóna, tak se pracovníci vypraví na prořez dalších stromů. Následovat budou slivoně.

Spustit audio

Související