Ovocná šťáva za studena

podle paní Mirky

Suroviny:

2,5 kg ovoce (maliny, jahody, černý rybíz, červený rybíz, ostružiny, višně…)
50 g kyseliny citrónové
cca 2,5 kg krystalového cukru
1,5 l vody
konzervační prostředek proti plísním

Postup:

Ovoce omyjeme, necháme oschnout, dáme do mísy a rozmačkáme ho. Přilijeme
převařenou studenou vodu, kyselinu citrónovou a dobře promícháme. Necháme v
chladu stát 24 hodin, občas promícháme. Poté procedíme přes plátno do druhé
větší nádoby a necháme dobře vykapat. Ke šťávě přidáme konzervační
prostředek a cukr, kterého dáme tolik, kolik váží tekutina, tj cca 2,5 kg.
Hotovou šťávu přelijeme do lahví a uložíme v chladu a suchu.

autoři: odborník , Mirka Kuntzmannová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.