Osmdesátiletí manželé kvůli znečištěné studni už rok fungují bez přístupu k pitné vodě

28. květen 2022

Už rok bez vody jsou osmdesátiletí manželé Kufovi z Frenštátu pod Radhoštěm. Tvrdí, že po havárii po výpadku nedalekého kanalizačního čerpadla mají znečištěnou svou 200 let starou studnu. A na vodovod nebyli nikdy připojeni. Pitnou vodu jim tak vozí technické služby v padesátilitrových barelech.

V předsíni Adolfa Kufy stojí barel s vodou. „Je to pitná voda, kterou nám dovážejí jednou za čtrnáct dní nebo za tři týdny,“ říká. „Tam je studánka s užitkovou vodou. Tu používáme pouze na záchod a na prádlo,“ dodává.

Podle Karly Kufové problém se studnou začal při výpadku elektřiny nedalekého kanalizačního čerpadla při vichřici v červenci loňského roku. Nahromaděná odpadní voda jim potom měla natéct do jejich studny. I když ji město několikrát nechalo vyčistit, vzorky z laboratoří i po roce ukazují ve vodě škodlivé látky. A odborník jim přímo poradil studnu zasypat a nepoužívat.

„Požadujeme, aby se to pohlo nějak. Aby buď ta studna byla a když nebude, tak ať se postarají nás tady napojit na městský vodovod,“ říká paní Kufová se slzami v očích. „Je to citlivé téma,“ dodává.

Paní Karla Kufová u padesátilitrového barelu s pitnou vodou

Místostarosta Jiří Unruh (nez.) je ale přesvědčený, že město udělalo, co bylo v jeho silách. „Studna se vyčistila, vyčerpala, několikrát. A navíc jim teď vozíme co čtrnáct dní pitnou vodu. Já si myslím, že ta vina není na straně města. A myslím, že pokud by chtěli přípojku, tak by si to měli udělat na vlastní náklady. Za tím si stojím,“ říká.

Místostarosta navíc poukazuje na to, že město kanalizaci pouze vlastní a provozují ji Severomoravské vodovody a kanalizace (SmVaK). „Nemáme informace o stížnosti na problémy se znečištěnou studnou na tomto pozemku. Dům není napojen na splaškovou kanalizaci a tudíž likviduje odpadní vody pravděpodobně septikem či žumpou. A naše zkušenost říká, že pokud je na pozemku studna i septik nebo žumpa, tak důvodem kontaminace vody v 99 procentech bývá právě nevodotěsnost tohoto zařízení,“ vysvětluje mluvčí SmVaK Marek Síbrt.

Manželé Kufovi tak zatím stále zůstávají bez pitné vody. Nepřestávají ale doufat, že jim někdo pomůže.

Spustit audio