Oříšek, šiška a makovička. Adventní výzdobou symbolizujeme těšení se na jaro a zárodek nového života

4. prosinec 2023

Pustíme se do zahradničení a do péče o nejrůznější rostliny. Podíváme se také na adventní výzdobu našich domovů. Protože hostem naší rozhlasové radioporadny je zahradní rádce František Hlubocký.

František Hlubocký ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Sešli jsme se na 4. prosince, na Barboru, takže bychom si dnes měli podle tradice uříznout Barborky, tedy větvičky z ovocného stromu.

Čtěte také

Není zcela nutné. V současných bytech třešně hůře vykvétají, protože tam máme často suchý vzduch. Ale když už je nařežeme, tak je dáme do rána ještě celé namočit do vody, aby se pořádně napily, aby ve vodě přišly k sobě z těch mrazů. Ale mají rády vlhký vzduch.

Dříve se v kuchyních umisťovaly někde poblíž sporáku, kde se vařilo, takže tam byl vzduch vlhčí. A pozor, zase tyto větvičky nepotřebují světlo, mohou být klidně potmě, ale v teplotě kolem 20 stupňů Celsia a co nejvlhčí vzduch. Nebo je aspoň chodit rosit.

K výzdobě na Advent nepatří nic, co značí sklizeň, ukončený život. Zelená barva a neopadavé rostliny značí naopak neukončený život.
František Hlubocký, zahradní rádce

Zahrady máme zachumelené, tak se pojďme věnovat tomu, co můžeme jako zahradníci dělat doma. Jak si adventně vyzdobit své domovy?
Pro zahradníky i hospodáře byl Advent takové zvláštní, trochu tajemné období. A od toho se odvíjela i výzdoba. K výzdobě na Advent nepatří nic, co je od léta, kromě klásků. Takže třeba sušené květy, protože ty značí to, co je už za námi, značí sklizeň, ukončený život. A už vůbec by to nemělo být nic umělého, protože Advent je období, kde se už těšíme na jaro.

Čtěte také

Ať se to nezdá, Advent je spojený s jarem. Je tu slunovrat, takže do adventní výzdoby patří zásadně vše živé, co je trvale zelené. Jedlička, stále zelené listnaté dřeviny, jako je třeba cesmína. Zelená barva a ty neopadavé rostliny značí trvalý nebo neukončený život. A to těšení se zase do výzdoby přináší všechno, co už má v sobě zárodek života.

Mohu říct jednoduchou poučku. Oříšek, šiška, makovička, ve všem jsou semínka, a v nich základ nového života na jaro. A potom různé plody, červené jablko, to je zase barva lásky, krve, života. Takže všechny plody a zároveň v nich semínka. Na jaře začne nový život, proto se odvíjelo ono těšení se na slunovrat.

Je zajímavé, že klásky a slaměné ozdoby také k Adventu patří. Zrníčka jsou budoucí živobytí a sláma v sobě má odlesk slunce.
František Hlubocký, zahradní rádce

A zase k adventní výzdobě ani nepatří žádné rostlé řezané květiny. Je lehce zadumané, ne snad smutné, ale lehce zadumané období, kdy se lidé a hospodáři scházeli. Nosili si a darovali si navzájem, co se jim urodilo. Takže ořechy, jablka, všechno, co dalo hospodářství.

Čtěte také

Ale zároveň je zajímavé, že klásky a slaměné ozdoby také k Adventu patří. Jsou krásné a cítíme, že to je naše živobytí, a zase zrníčka jsou budoucí živobytí. Navíc se říkalo, že sláma v sobě má odlesk slunce, že je v ní zakleté sluníčko. Že se slaměnými ozdobami a třeba perníčky přineseme do domu teplo a štěstí.

A co jmelí? Máte raději to přírodní, zelené, nebo stříbrné či zlaté?
Samozřejmě, že zelené. Ale je zajímavé, že pozlacené jmelí, i zlaté stužky na výzdobách, byly odjakživa považovány za to, že je to odlesk slunce. A když někomu dám zlaté jmelí, tak mu dávám štěstí a ještě mu přeji, ať je bohatý.

František Hlubocký a Jana Kudyvejsová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu se zahradním rádcem Františkem Hlubockým si můžete poslechnout v našem audioarchivu

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související