Ořechovka

Osvěžení vám může přinést například dnešní kunovický recept, který vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • ½ kg nakrájených zelených ořechů (na povrchu by něměly mít žádnou vadu)
  • 2 litry alkoholu (pálenky)
  • 7 g hřebíčku
  • 15 g skořice
  • 380 g cukru
  • 1 l vody

Postup:

  1. Ořechy nakrájíme na plátky, vložíme do velké sklenice, zalijeme dvěma litry alkoholu a necháme 14 dní stát na teplém místě.
  2. Po dvou týdnech scedíme.
  3. Do výluhu přidáme hřebíček a skořici a opět necháme na teplém slunném místě stát dalších 7 dní.
  4. Po sedmi dnech svaříme v litru vody cukr a necháme vychladnout.
  5. Přecedíme výluh a smícháme se svařenou a vychladlou vodou.
  6. Přelijeme do uzavíratelných lahví a po půl roce konzumujeme.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.