Ořechovka
Osvěžení vám může přinést například dnešní kunovický recept, který vybíráme z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- ½ kg nakrájených zelených ořechů (na povrchu by něměly mít žádnou vadu)
- 2 litry alkoholu (pálenky)
- 7 g hřebíčku
- 15 g skořice
- 380 g cukru
- 1 l vody
Postup:
- Ořechy nakrájíme na plátky, vložíme do velké sklenice, zalijeme dvěma litry alkoholu a necháme 14 dní stát na teplém místě.
- Po dvou týdnech scedíme.
- Do výluhu přidáme hřebíček a skořici a opět necháme na teplém slunném místě stát dalších 7 dní.
- Po sedmi dnech svaříme v litru vody cukr a necháme vychladnout.
- Přecedíme výluh a smícháme se svařenou a vychladlou vodou.
- Přelijeme do uzavíratelných lahví a po půl roce konzumujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.