Ořechovka

Tento recept na vynikající ořechový likér vyvinul Jiří Chytil z Halenkovic asi před třiceti lety. Aby se ořechovka povedla, je důležité použít nezralé ořechy - uvnitř musí být mléčné, ne dřevnaté. Pohlídejte si je v průběhu června.

Budete potřebovat:

20-25 zelených ořechů
1,5 litru slivovice
1 celá skořice
2 kuličky nového koření
4 hřebíčky

1,5 litru vody
600 g cukru

1 pomeranč
1 citrón

Postup:

1. Ořechy omyjeme, dáme to pětilitrové sklenice, zalijeme vodou a necháme 2 dny uležet.

2. Poté ořechy vyndáme, znovu omyjeme, rozčtvrtíme, vrátíme do sklenice a zalijeme slivovicí.

3. Přidáme jednu celou podrcenou skořici, nové koření a hřebíčky.

4. Necháme vyluhovat 3 týdny a poté přecedíme.

5. Vodu svaříme s cukrem, jakmile se cukr rozpustí, necháme sirup povychladnout a nalijeme do ořechovky.

6. Pak přidáme pokrájený pomeranč a citrón a necháme luhovat ještě 4 dny.

7. Přecedíme přes plátýnko a ořechovka je hotová.

autor: Zuzana Plíšková

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.