Ořechovka
Tento recept na vynikající ořechový likér vyvinul Jiří Chytil z Halenkovic asi před třiceti lety. Aby se ořechovka povedla, je důležité použít nezralé ořechy - uvnitř musí být mléčné, ne dřevnaté. Pohlídejte si je v průběhu června.
Budete potřebovat:
20-25 zelených ořechů
1,5 litru slivovice
1 celá skořice
2 kuličky nového koření
4 hřebíčky
1,5 litru vody
600 g cukru
1 pomeranč
1 citrón
Postup:
1. Ořechy omyjeme, dáme to pětilitrové sklenice, zalijeme vodou a necháme 2 dny uležet.
2. Poté ořechy vyndáme, znovu omyjeme, rozčtvrtíme, vrátíme do sklenice a zalijeme slivovicí.
3. Přidáme jednu celou podrcenou skořici, nové koření a hřebíčky.
4. Necháme vyluhovat 3 týdny a poté přecedíme.
5. Vodu svaříme s cukrem, jakmile se cukr rozpustí, necháme sirup povychladnout a nalijeme do ořechovky.
6. Pak přidáme pokrájený pomeranč a citrón a necháme luhovat ještě 4 dny.
7. Přecedíme přes plátýnko a ořechovka je hotová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.