Opočno připravuje v severozápadní části města pozemky pro výstavbu bytových a rodinných domů

7. únor 2018 10:48

Město Opočno připravuje novou lokalitu pro výstavbu bytových a rodinných domů. Ta vznikne v severozápadní části města vedle současné zahrádkářské kolonie. Ranice tím chce řešit aktuální nedostatek pozemků pro individuální bytovou výstavbu na území města.

V připravované lokalitě Ořechová 2 má podle plánů opočenského městského úřadu vyrůst 7 bytových domů se zhruba 70 byty a k dispozici bude i 47 parcel pro výstavbu rodinných domů. Už teď je v Opočně o pozemky velký zájem, který souvisí s rozšířením průmyslové zóny v Kvasinách.

„My jsme zatím neanoncovali pozemky, pouze jsem dali na webové stránky města a do Opočenských novin první informaci, že se lokalita chystá. A že se případní zájemci mohou nezávazně přihlásit. A už jen na základě této informace zde byly desítky zájemců," říká Renáta Černá z městského úřadu v Opočně.

Nová čtvrť nemá vzniknout jen rozparcelováním stávající plochy. Důležité bude propojení s okolím a důraz má být kladen i kvalitní zpracování veřejných prostorů.

Pokračuje městský architekt Tomáš Harom: „Kolem nich bude vybudovaná zástavba, nebudou to zbytkové plochy na okrajích. A bude ta lokalita propojená s přírodními prvky jako je třeba Zlatý potok. Kde by se třeba do budoucna mohly nacházet i nějaké naučné stezky. Nebo možná pěší propojení s městem nebo se zámkem."

00843364.jpeg

Zájemci o stavu rodinných domů se tak budou muset připravit i na určitá pravidla, která budou s výstabou souviset. Město by si rádo zachovalo vliv třeba na podobu plotů směrem do ulice.

„Jak si lidé nakonec oplotí své pozemky směrem do zahrad, to už jim určitě nebude chtít nikdo diktovat a nijak regulovat. Ale právě ty pohledové prvky, jako je oplocení, jako je případně orientace domu i půdorysný tvar domu, tak to bychom byli rádi, kdyby tomu byli zastupitelé nakloněni a nějaké regulace se na tomto území opravdu držela," doplňuje Renáta Černá.

V letošním roce by v Opočně rádi získali všechna potřebná povolení pro výstavu inženýrských sítí. Ty chce město začít budovat v příštím roce, kdy by také mohlo dojít k prodeji prvních pozemků.

Spustit audio

Související