Olympijský vítěz David Svoboda: Dřív jsem si myslel, že jsem nejlepší na světě

9. září 2020

David Svoboda vybojoval na Letních olympijských hrách v Londýně první českou zlatou medaili v moderním pětiboji. Po ukončení vrcholové kariéry sportovce si splnil sen stát se trenérem.

V roce 2011 se český pětibojař stal na chvíli mezi sportovci dokonce světovou jedničkou. „To, že jsem nejlepší, jsem si paradoxně myslel o pár let dřív, když mi bylo asi dvaadvacet let. Měl jsem vždycky obrovské sebevědomí, sám sebou jsem si byl jistý a nikdy jsem o sobě nepochyboval. A to až do té míry, že když jsem jel na svoji první olympiádu, byl jsem přesvědčen, že jsem nejlepší na světě. Samozřejmě jsem tam dostal přes prsty od života,“ říká. „Naučil jsem se pak se sebou lépe pracovat. Sebevědomí jsem neztratil, ale přihodil jsem si do balíčku ještě pokoru.“

Jako sportovec se David Svoboda nevyhne zájmu žen. Xavera proto zajímalo, zda sportovec poznal, kdy o něj byl největší zájem. „Během StarDance zájem opačného pohlaví o mě narostl, ale během olympiády v Londýně to bylo silnější. A také po celém světě," směje se na Xaverovu otázku moderní pětibojař.

Nešťastný Peking

Na Letní olympijské hry v Pekingu odjížděl David Svoboda s velkými ambicemi. Po předchozích úspěších na mistrovstvích světa měl velkou naději na úspěch. Splnění velkého snu ale překazil kůň Chun-chun, který ho během parkuru shodil. „Přihodila se tam série negativních okolností, těžko říci, co bylo příčinou a co následkem, každopádně jsem pro čínského koně zvolil nevhodný jezdecký přístup,“ říká. Zlatou olympijskou medaili tak přivezl až o čtyři roky později z Londýna.

Sport David Svoboda neopustil ani po ukončení kariéry, začal se mu věnovat z pozice trenéra. „Trenéra jsem chtěl dělat vždycky. A když jsem zjistil, že je už nejvyšší čas skončit s vrcholovým sportem, plynule jsem přešel do trenérské činnosti,“ říká a dodává, že mezi svými svěřenci má několik talentů. „Jsem ale dost přísný. Někteří talentovaní jedinci ze skupiny už odešli, protože jsem toho po nich chtěl moc,“ přiznává.

Voják z povolání

David Svoboda je nejenom olympijským medailistou z Londýna a trenérem, ale také členem Armádního sportovního centra DUKLA. „Jsem voják z povolání, v současné době jsem nadporučík, což je hodnost nižších důstojníků. V uniformě ale moc nechodím, většinou na vnitřní společenské akce, takže mi nikdo nesalutuje,“ říká se smíchem.

„Jsem hrdý, že jsem součástí české armády. Přece jenom jsem ale především sportovcem tělem i duší, do bojových jednotek a do té ‚skutečné‘ armády mám trochu daleko,“ přiznává.

Jaký názor má David Svoboda na doping a jaké výhrady má k antidopingovým kontrolám? Co plánuje se svým bratrem za rok uskutečnit? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.