Olejové koláčky

Vyzkoušejte recept od naší posluchačky Boženy Benadové z Týnce. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Pro 140 kusů (4 plechy po 35) budeme potřebovat:
1 kg hladké mouky
půl litru mléka
čtvrt litru oleje
5 žloutků
5 lžic krystalového cukru
ořech másla
sůl
balíček kvasnic

Ochucený tvaroh:
1 kg tvarohu
100 g rozinek
120 g cukru
citrónová kůra

Posýpačka (drobenka):
máslo
400g mouky
120 g mletého cukru
citrónová kůra
vanilka
žloutek

Drobenka na rebarboru

Postup:
1. Mléko svaříme. Do mísy dáme kvasnice, cukr a trochu teplého mléka a počkáme, až kvasnice nakynou. Přidáme zbytek ingrediencí a zaděláme těsto. Důkladně hněteme, dokud se těsto nezačne odlepovat od mísy a necháme v teple vykynout.

2. Z těsta tvarujeme asi pěticentimetrové kousky, které zmáčkneme na placičky a na každou dáme trochu ochuceného tvarohu a zabalíme.

3. Máslo roztopíme v kastrůlku a přidáním mouky, cukru, vanilky, citrónové kůry a žloutky vytvoříme drobenku.

4. V misce rozšleháme vejce, ve kterém vršky koláčků namáčíme. Každý kousek poté otřeme o kraj misky a namočíme v drobence.

5. Koláčky klademe vedle sebe na plech lehce vymazaný máslem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů dozlatova.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

Karel Klostermann Ze světa lesních samot

Ze světa lesních samot

Koupit

Román klasika české literatury zobrazuje dramatické změny poměrů na česko-bavorském pomezí v posledním čtvrtletí 19. století, kdy ustálený životní řád "světa lesních samot" narušila živelná katastrofa.