Ohřejte se v Lednici

31. říjen 2009

V samotném srdci Lednicko-valtického areálu ani s podzimem návštěvnická sezóna nekončí. Naopak. Místní radnice, památkáři a podnikatelé se dohodli, že budou nabízet turistické služby také během zimy.

Svému ambicióznímu plánu dali Ledničtí název v podobě slovní hříčky "Ohřejte se v Lednici". Projekt pochválil i Filip Remenec z agentury CzechTourism: "Má velkou šanci, aby se ujal. Zámek, místní lázně, jízdy na lodi - to všechno je velmi atraktivní." Obdobný projekt z jiné části republiky Remenec nezná: "Snad jen některá tradiční horská lyžařská střediska se postupně snaží připravovat program pro turisty také na léto."

U zrodu lednického projektu stál Jaroslav Martinek ze společnosti 1. plavební, která provozuje výletní jízdy lodí po zámecké Dyji. Už několik let láká turisty také na zimní projížďky. Teď by mohl mít díky iniciativě dalších kolegů více zákazníků. "My se s ostatními podnikateli nevnímáme jako konkurence, ale jako partneři. A víme, že nestačí turistům nabídnout jenom plavby, jenom otevřít zámecký skleník anebo jenom restauraci. Jsou to spojené nádoby a když nabídneme ucelený program, tak teprve návštěvníci přijedou," vysvětluje Martinek.

Během zimy mohou návštěvnici Lednice zavítat také do unikátního palmového skleníku u zámku. "Samotný zámek ale běžně přístupný není. Větší skupiny ovšem po předchozí domluvě rádi provedeme," slibuje kastelánka Ivana Holásková. Zámek je totiž postaven jako letní sídlo a trvalý zimní provoz je tu podle Holáskové takřka nemožný. "Navíc jsou tu v části zámku i výstavy, které jsou přístupné i přes zimu," doplňuje lednický starosta Libor Kabát. Příchozí tak mohou vidět Akvárium Malawi a velmi působivou hanzelkovsko-zikumdovskou výstavu Tajemná Indonésie.

autor: hon
Spustit audio