Odešli s dubnem – ten, kdo složil Hippy Hippy Shake, nebo také mistr mellotronu

6. květen 2024

V uplynulém měsíci dubnu se uzavřely životní poutě několika z různých důvodů zajímavých postav populárnějších směrů hudby minulých časů. U několika se pod Světly ramp zastavíme.

21. dubna se v 82 letech završil život rokenrolového zpěváka a kytaristy známého pod jménem Chan Romero. Měl po rodičích zajímavý původ, v němž se sbíhaly dva indiánské kmeny, ale také Španělé a Irové.

Robert Lee „Chan“ Romero byl přímo uhranut, když v patnácti viděl Elvise Presleyho zpívat jeho hit Hound Dog. A rozhodl se, že půjde v jeho stopách. Během cesty stopem z Montany do Los Angeles ho napadlo několik písniček.

Jednou z písniček, které napsal během cesty do Kalifornie, byla The Hippy Hippy Shake. Tu natočil v roce 1959. A potom se song rozletěl do světa a oblíbili si jej mladí muzikanti, třeba Paul McCartney, který ji zpíval a hrál s Beatles v Liverpoolu i v Hamburku.

Ovšem především to byl před šedesáti roky velikánský hit další liverpoolské kapely Swinging Blues Jeans, která před mnoha léty koncertovala také v Českých Budějovicích a na The Hippy Hippy Shake  (v Čechách zpíval třeba Pavel Sedláček) samozřejmě nezapomněla. Ale vy si v pořadu můžete poslechnout originál Chana Romera.

Čtěte také

V závěru dubna odešel na onen svět, stár 82 let, Mike Pinder, zpěvák, klávesista a autor a poslední člen slavné sestavy britské kapely Moody Blues. Ta nejprve hrála rhythm and blues a v tomto stylu měla první velký hit Go Now.

Potom se však kapela zaměřila na symfonický, psychedelický zvuk svých rozsáhlých kompozic. Tou nejslavnější skladbou z něj vzešlou byly nepochybně Nights In White Satin, Noci v bílém saténu.

Mike Pinder byl jedním z prvních hudebníků, kteří používali mellotron při živém hraní. Zpočátku se musel dosti spoléhat na mechanické dovednosti, které získal od doby, kdy pracoval jako inženýr, aby nástroj při koncertech Moody Blues fungoval…

Uzavřených příběhů pod Světly ramp je ale ještě více – třeba původně zpěváka a pak úspěšného producenta Larryho Page, spolutvůrce úspěchu skupiny Kinks, a také Bena Eldridge, brilantního banjisty a zakládajícího člena legendární americké bluegrassové kapely The Seldom Scene, od níž přebírala písničky i jihočeská skupina Sem Tam.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související