Od samouka k vlastní výrobě. Z rezavé lampy vznikla pod rukama Tomáše Jaroška zvonkohra, z dřevěného prahu kalimba

27. listopad 2023

Hudební nástroj, na který si může zahrát i ten, kdo není muzikant? To je háčková harfa nebo samohrající kalimba. A když ještě přidáme okouzlující zvonkohru, ocitneme se ve světě Tomáše Jaroška, který je nejen výrobcem těchto nástrojů, ale také muzikoterapeutem a lektorem.

V Jihomoravském kraji se stal Živnostníkem roku 2023 a v prosinci ho čeká celonárodní finále. „Do soutěže jsem se přihlásil sám, líbilo se mi, že tam nejde 'jen o tvrdý byznys‘, ale také o příběh. Byla to pro mě velká radost, protože jsem mohl ukázat hodnoty, které dávám nejen do výroby nebo seminářů, ale do celé své práce.“

Na výrobu svých nástrojů používá dřevo ze zahrad okolních vesnic, veškerou výrobu nástrojů (počínaje právě výběrem materiálů) si zajišťuje sám, pracuje úsporně. A pokud potřebuje spolupracovníky, nachází je ve svém nejbližším okolí. „Každému bych doporučil, aby se podíval na to, jaké šikovné lidi, umělce nebo řemeslníky má ve svém okolí. Je to dobrý zdroj, jak se víc propojit s místními, kteří tvoří nějaké zážitky nebo služby,“ podotýká Jarošek. Za výrobu hudebních nástrojů letos obdržel také regionální značku Moravský kras.

Od samouka k vlastní výrobě

Nenavštěvoval žádnou hudební školu, svou lásku k muzice objevoval postupně – nejdřív přes hru na africký buben, pak se přes další nástroje dostal až k vlastní výrobě.

Čtěte také

Z rezavé lampy, kterou našel u sběrného dvora, si vyrobil první laděný nástroj – zvonkohru, tedy svůj nástroj nula. „Tu mám dodnes a měl jsem ji s sebou i na soutěži živnostníků. Rád říkám, že nic z toho, co dělám, jsem si nevybral, přišlo to ke mně samo. První kalimbu jsem vyrobil ze starého dveřního prahu v dílně mého otce, použil jsem i kovovou mřížku pod hrnce,“ směje se Tomáš Jarošek.

Například na zmíněnou kalimbu si podle muzikologa Jaroška zahraje každý. „Když ji dám do ruky někomu, kdo tvrdí, že nemůže, tak hned vyloudí hezkou melodii. Je to proto, že má pentatonické ladění a to funguje každému. Je to zážitek a pak už nemusím nic říkat… Jsem přesvědčený, že nejdůležitější je ten prožitek, že můžu cokoliv, co mě baví – hrát, zpívat, tancovat nebo malovat.“

Jaké zvuky mohou oblažit nejen naše uši, ale i duši? K čemu svou hudbu nejvíc používá? Poslechněte si v Apetýtu Jany Kobylinské.

Spustit audio

Související