Od salátů po čaje: Pampelišky jsou přírodním pokladem na talíři

22. červen 2023

Pampelišky smetánky jsou jedny z prvních květin, které na jaře rozkvétají a jsou tak důležitým zdrojem potravy pro včely a další hmyz. Pampelišky se v době hladomorů používaly jako nouzové potraviny.

Celé rostliny jsou jedlé, dají se použít do salátů, polévek a čajů. Mladé listy, které ještě nejsou příliš hořké, se mohou jíst i syrové a jsou bohaté na vitamíny a minerály. I kořeny pampelišek jsou užitečné, po upražení se používají jako náhražka kávy, obvykle ve směsi s praženou čekankou nebo ječmenem.

Díky hořčinám pampeliška podporuje vylučování žluči a tím zlepšuje trávení. Tradičně se používá při diabetu a na snížení hladiny cukru. Pampelišku najdete v čajových směsích, které mají očistný a detoxikační účinek. A ještě jedno doporučení: v sezóně pampelišky je dobré sníst pět stvolů v syrovém stavu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.