Od Jezerní slatě přes Kvildu až do Finsterau vede nová cyklostezka, kterou využijí i běžkaři

9. prosinec 2018 08:30

Slatěmi a pláněmi Šumavy a Bavorského lesa vede nová cyklostezka, která spojuje Kvildu s Jezerní slatí a bavorskou obcí Finsterau. Stavba nového úseku a značení a opravy starších cest stály přes 10 milionů korun.

„Cyklostezka začíná u naší Jezerní slatě, prochází kolem zooprogramu a dostává se na centrální parkoviště. To je nová etapa, která se nedávno asfaltovala,“ popisuje Václav Vostradovský, starosta Kvildy, nejvýše položené obce v České republice.

Odtud trasa pokračuje dál po známé stezce od Kvildy směrem na Bučinu, přes pěší a cyklo přechod a končí až v obci Finsterau.

Podle koordinátora projektu Jaroslava Tachovského cyklostezka oddělí chodce a cyklisty od automobilů, takže se předejde konfliktům a nehodám.

Na trase nechybí dřevěný přístřešek, odpočinkové místo a informační tabulce. „Celkové náklady byly přes 10 milionů korun na českou část. V bavorské části byly potřeba pouze opravy a popis, což stálo asi 60 tisíc euro. Devadesát procent pokryly dotace, deset procent obec Kvilda,“ doplňuje Jaroslav Tachovský.

Cyklostezka zahájí oficiálně provoz až na jaře příštího roku. Již nyní přes zimu, až připadne ještě trochu víc sněhu, ji ale starosta Václav Vostradovský nechá upravit pro běžkaře.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související