Od dětství jsem naložený ve vážné muzice jak okurka v láku, říká s úsměvem varhaník a kastelán

21. prosinec 2023

Akce Kouzelné Vánoce na zámku uzavřela letošní sezónu na zámku v Náměšti nad Oslavou. Vánočně vyzdobené interiéry přilákaly za jeden den přes 600 návštěvníků. Do Apetýtu zavítal kastelán zámku a zároveň varhaník Marek Buš. 

Kastelánem v Náměšti je téměř 23 let. „Jsem s tou ‚chalupou‘ srostlý. Mám k zámku silný vztah, protože je to oslovující a pozitivní místo. Navíc jsou tam dvě věci, které mě zajímají a které se zde potkávají – muzika a teologie,“ vysvětluje Marek Buš.

V Náměšti nad Oslavou se za dobu jeho působení podařilo spustit další dvě prohlídkové trasy. Jedna z nich nabízí návštěvníkům autentický pohled na způsob šlechtického bydlení z přelomu 19. a 20. století. „Tato trasa vznikla díky fotografiím, které pořídil tehdejší majitel zámku, jinak také vášnivý fotograf.“ A které místo na zámku má kastelán nejraději? „Kapli a knihovnu, obě místa mají úžasnou atmosféru.“

Náměšť nad Oslavou, zámek s barokním mostem

Sám vnímá Vánoce především duchovně a jako varhaník vstává celé svátky brzy ráno a jezdí hrát na mše do baziliky sv. Prokopa v Třebíči. Byť nemá klasické hudební vzdělání, k hudbě ho pojí mimořádně pevná vazba. „Od dětství jsem naložený ve vážné muzice jak okurka v láku. Tatínek mi místo ukolébavky zpíval operní árie. Třeba z opery Sadko Rimského-Korsakova. Nikdy jsem žádnou jinou hudbu než klasickou neposlouchal,“ říká s nadsázkou náměšťský kastelán.

„Hrát na varhany je to nejjednodušší na světě. Musíte dát ve správný okamžik prst a správnou nohu na správné místo. Zbytek ta almara udělá na vás,“ dodává.

Co se podávalo na zámku v rámci dobového vánočního menu? Opravdu říkají kasteláni návštěvníkům „mufloni“?  A proč zůstalo zachováno veškeré vybavení zámku? Poslechněte si Apetýt!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související