Od 1. listopadu zimní pneumatiky, ale jen v označených úsecích. Jinde jen, pokud bude sníh

31. říjen 2018 09:00

Od 1. listopadu platí zákonné nařízení o zimních pneumatikách. Obecně lze říci, že jsou povinné jen tehdy, pokud bude sníh a led, tedy typicky zimní počasí.

To ale neplatí pro silniční úseky, které jsou označené speciální značkou Zimní výbava, tam je nutné mít obutí bez ohledu na počasí.

Povinnost platí až do konce března. U osobních aut platí hloubka vzorku čtyři milimetry, u nákladních milimetrů šest.

„Každý řidič má odpovědnost nejen vůči sobě, ale také vůči ostatním účastníkům silničního provozu, a proto za nepříznivých podmínek by měl v zimních měsících vyjíždět s vozidlem pouze na zimních pneumatikách. Zimní pneumatika má při nízkých teplotách rozdílné vlastnosti než pneumatika letní. Při teplotách 4 °C stupně a nižších má zimní pneumatika lepší přilnavost k vozovce ve srovnání s letní pneumatikou,“ upozornila mluvčí policie Dana Čírtková.

Policejní kontroly

Policie na Vysočině se chystá pneumatiky kontrolovat, dodává šéf dopravních policistů Jan Kostečka: „Při silničních kontrolách se v rámci běžného výkonu služby v zimním období zaměříme především na komunikace, kde by mohly letní pneumatiky ohrožovat bezpečnost a plynulost silničního provozu. Po zkušenostech z předešlých let a ze statistiky dopravních nehod víme, kde nám řidiči s nevyhovující zimní výbavou častěji havarovali nebo úplně zablokovali provoz.“

Značka Zimní výbava

Na některých silničních úsecích na Vysočině, kupříkladu na části dálnice D1 nebo na vybraných úsecích na Žďársku, je modrá dopravní značka s autem a vločkou. Tam je nutné mít zimní obutí bez ohledu na počasí.

autor: mik
Spustit audio

Související