Ochranné zóny kolem Explosie jsou špatně zakreslené, zmizela i přirozená bariéra

10. červenec 2015

Továrnu na výbušniny mají doslova za humny a zažili, co dokáže nadělat neřízená exploze. Někteří obyvatelé Rybitví u Pardubic si teď navíc stěžují, že z areálu Explosie mizí stromy a přicházejí tak o přirozenou clonu proti hluku i účinkům případného výbuchu.

Podle nich za to může fakt, že v okolí chemičky jsou léta špatně spočítané bezpečnostní zóny.

Obyvateli obce vadí, že zmizela jakási ochranná clona proti případnému výbuchu při nějaké havárii: „Právě na této parcele došlo ke kácení toho zalesněného ochranného pásma a ty stromy byly součástí toho ochranného pásma v zónách Explosie,“ popisuje obyvatel obce.

Čtěte také

Stojíme několik málo metrů od plotu s ostnatým drátem, který nás odděluje od areálu semtínské Explosie.

„Záhadným způsobem se najednou tato oblast objevila na rozhraní zón 2 a 3, na které se vztahují úplně jiné limity a jiné působení na toto území,“ říká muž z Rybitví.

Zóny havarijního plánu v okolí chemičky Synthesia a Explosia

Vadí to i dalším obyvatelům Rybitví: „Zmizel zelený pás jak za plotem, tam byly borovice, tak tady zmizel před silnicí zelený pás. Je to škoda,“ říká žena.

Podle místních je to tím, že v bezpečnostních zónách zakreslených v územním plánu panuje zmatek. Na problém reagoval už i báňský úřad.

Kdo špatně vyznačil ochranné zóny, není jasné

Podle mluvčího Českého báňského úřadu Bohuslava Machka ale není vůbec jasné, jestli okruhy špatně spočítala chemička, nebo jestli došlo k chybě při přenosu dat do územního plánu, nebo jestli chyboval nějaký městský úředník.


Společnost Explosia
Akciová společnost Explosia byla založena v roce 1998 jako obchodní společnost s předmětem činnosti zahraniční obchod s vojenským materiálem.
Plastická trhavina SEMTEX®, která se zde vyrábí, byla vyvinuta koncem padesátých let. Název je kombinací slov SEMTín a EXplosive. Původně byl SEMTEX® určen především pro odminovací prostředky, postupně se však jeho použití rozšířovalo i pro civilní trhací práce.

V každém případě báňský úřad firmě nařídil, aby upravila skladování výbušnin tak, aby se vešla do současných limitů. Jaká konkrétní opatření firma provedla, není zatím zřejmé. Tisková mluvčí Českému rozhlasu nebrala telefon.

„Celá 90. léta se tady všechno bralo, že jsme v nejohroženější části, a proto se na to bral zřetel při rozvoji obce. Posledních pět deset let se to změnilo. Jakoby se zapomnělo, že tady nějaká výroba výbušnin je,“ říká obyvatel Rybitví.

O tom, že v bezpečnostních zónách v územním plánu panuje zmatek, nevěděl donedávna ani pardubický magistrát a ani Pardubický kraj. Zástupci města teď čekají na oficiální vyjádření jak báňského úřadu, tak i chemičky.

autor: wol
Spustit audio