Obrovského díla zůstanou v Hodoníně, rozhodl Ústavní soud

5. říjen 2011

Sbírka soch, obrazů, kreseb a grafiky Jakuba Obrovského zůstane v Galerii výtvarného umění v Hodoníně. O vrácení děl žádali umělcovi dědici, kteří se před soudy v Hodoníně a v Brně snažili prokázat, že nedošlo k naplnění poslední vůle Obrovského.

Malíř totiž své práce věnoval Sdružení výtvarných umělců moravských v Hodoníně s tím, že v případě zániku organizace mají být předány Národní galerii v Praze. Sdružení pak na konci padesátých let minulého století skutečně zaniklo. Galerie výtvarného umění v Hodoníně se stala jeho oficiálním nástupcem.

Dědicové přesto usilovali o vydání odkazu zpět do rukou rodiny. Po zamítnutí žalob obecnými soudy se obrátili na Ústavní soud. I ten ale stížnost zamítl a učinil tak tečku za 17 let trvajícím sporem. „Rozhodnutí, která učinily obecné soudy v této věci, byla správná. Tato rozhodnutí neporušují základní práva stěžovatele,“ uvedla mluvčí Ústavního soudu Jana Pelcová.

Galerie výtvarného umění v Hodoníně byla založena v roce 1960. V jejích sbírkách jsou desítky soch, plastik a obrazů Jakuba Obrovského, který žil v letech 1882 až 1949. Zřizovatelem hodonínské galerie je Jihomoravský kraj.

Spustit audio