Obrazem: Valašský medvěd zachycený fotopastí, chystá se jeho odchyt

Odborníci dovezli odchytovou klec ze Slovenska.

Medvěd, který se potuluje na Vsetínsku, usmrtil další ovce - čtyři kusy v Bystřičce a Mikulůvce. Medvěd se od září pohybuje na Vsetínsku a Zlínsku, potrhal již ovce a kozy, zničil také včelíny. Odborníci rozhodli, že medvěda je třeba odchytit.

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha dovezl ze Slovenska odchytovou klec.

"Dnes klec pořádně prohlédneme. Zámečník udělá nějaké drobné úpravy," uvedl Bojda. Klec je nyní uložena v obci Oznice. Medvěd se v posledních dnech pohyboval v okolí, lidé ho viděli například v Mikulůvce či Bystřičce. "V úterý odpoledne byl spatřen v Jablůnce," uvedl Bojda. Odborníci nyní musí vytipovat vhodné místo k odchytu, které se musí zajistit, připraví se pachové stopy.

Žádost o výjimku k odchytu již podaly na krajský úřad obce, odchyt dnes doporučila také Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR), medvěd podle ní postupně ztrácí plachost, nevadí mu blízkost lidí a je stále troufalejší.

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

"Odchyt medvěda je krajní řešení a pečlivě jsme je zvažovali. Jeho chování jsme konzultovali i s kolegy ze Slovenska, kteří mají s medvědy větší zkušenosti. Je možné, že se medvěd lidí nebojí jednoduše proto, že pochází ze zajetí. Krajskému úřadu jsme z bezpečnostních důvodů doporučili, aby povolil jeho odchyt," uvedl František Šulgan z Agentury ochrany přírody.

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Právě medvěd, jeho chování a odchyt bude tématem dnešního pořadu Co vy na to. Začíná v 17:32, můžete ho sledovat na našich frekvencích nebo na https://prehravac.rozhlas.cz/zlin.

Medvěd zachycený ve fotopasti u Valašské Polanky

Související