OBRAZEM: Třetina areálu Zbrojovky už zmizela. Podívejte se, jak vypadá teď a kam směřuje

Zbraně, vozy ani výpočetní technika už se v ní přes deset let nevyrábí. Tovární haly mají v příštích letech nahradit byty, obchody nebo kanceláře. Řeč je o areálu bývalé Zbrojovky v Brně.

Letos pomyslně oslaví sto let od svého vzniku. Při této příležitosti představil současný majitel dvacetihektarové plochy, jaké s ní má plány.

Firma počítá s náklady ve výši desítek miliard korun. Většinu domů nebo hal dělníci zbourají. Zůstanou pouze čtyři, které opraví.

„Je to jednak objekt bývalé Nářaďovny, následně je to jedna z výrobních hal, která bude přebudovaná na neobvyklou budovu kancelářského typu. Následně by to měla být budova bývalé výtopny s tím ikonickým komínem a ‚zetkem‘ a pak je to budova vstupní, bývalá administrativní budova,“ uvedl výkonný ředitel CPI Property Group  Zdeněk Havelka

Budova Nářaďovny - lobby

Zřejmě nejdál je oprava bývalé nářaďovny, nejvyšší budovy areálu, která stojí blízko kolejí u židenického nádraží. V minulých měsících mohli lidé třeba z vlaku vidět, jak mizí stěny budovy a zůstává jen holá konstrukce. Vlastník areálu, tedy skupina CPI Property Group, očekává, že kancelářskou budovu otevře na podzim 2019.

Budova Nářaďovny v průběhu revitalizace.

Samotné kanceláře mají mít průmyslový, industriální ráz, nahoře bude přístupná střešní terasa. Kromě toho dělníci od loňska celý průmyslový areál postupně čistí a bourají. Za necelý rok vytřídili 50 tisíc tun cihel a 80 tisíc tun betonu a veškerý odpad se snaží zrecyklovat a případně znovu využít.

Interiér Nářaďovny

Technici při rekonstrukci využívají taky létající drony, které areál mapují, fotí a natáčí. Získané údaje pak inženýři používají k přesnějšímu zaměření budov a geografickým nebo kartografickým výpočtům nebo vizualizacím.

Nářaďovna atrium

Majitelé areálu dřív mluvili o tom, že se areál promění do roku 2027, teď mluví o práci na dalších patnáct až dvacet let. Rozhodně je jisté, že přestavba výrobních hal nebo skladů potrvá dlouho. I vzhledem k tomu, že si práce vyžádají desetimiliardové náklady.

Přestavba půjde v šesti celcích

Investiční skupina nakonec své původní plány přehodnotila a rozhodla se areál oživovat postupně. Rozdělila ho proto do šesti pomyslných celků. V nich vzniknou byty, kanceláře, obchody, ale taky prostory pro hostinská zařízení nebo volnočasové aktivity a sport. Včetně přístupu k blízké řece Svitavě, se kterou souvisí stavba protipovodňových opatření.

Na nové podobě areálu se budou podílet taky zástupci města nebo kanceláře hlavního městského architekta. Začátkem května brněnští radní vybrali architekta, který pro areál bývalé Zbrojovky zpracuje změnu územního plánu. Ta se bude týkat třeba i vyřešení dopravního napojení, protože do nově vznikající čtvrti povede městská hromadná doprava. Měl by od ní vést taky nový most přes Svitavu.

Ulice s pracovním názvem Nová Dukelská, napojení na Velký městský okruh u Tomkova náměstí anebo napojení z Šámalovy ulice a ulice Markéty Kuncové. Zatím jediný vjezd z Lazaretní ulice by areálu nestačil.

Nová Zbrojovka není jediný takový projekt v Brně. Proměnou prochází nebo čeká i další nevyužité plochy.

Takhle vypadá konec Vlněny. Zaměstnanci se přišli rozloučit

Poslední prohlídka Vlněny před demolicí

Pracovali tu desítky let, teď se přišli rozloučit. Bývalí zaměstnanci Vlněny včera naposledy navštívili areál, který postupně mizí z povrchu zemského.

Třeba areál bývalé Vlněny už se postupně mění před očima a brzy by měl být hotová. Velká nová čtvrť vznikne na Kaménkách v Černovicích nebo na Kamenném vrchu v Novém Lískovci. Na nové využití čeká taky třeba plocha mezi Vídeňskou a Moravanskou ulicí.

Areál Zbrojovky se v sobotu 9. června mimořádně otevře zájemcům a lidé uvidí, jak se dvacetihektarové prostory postupně proměňují.

autoři: Tomáš Kremr , ska