Obezita zpočátku nebolí, ale do budoucna vede k závažným zdravotním komplikacím, upozorňuje lékařka

8. prosinec 2023

Nadváhou u nás trpí 26 % dětí, u 16 % z nich se jedná dokonce o obezitu. Číslo je znepokojivé, stejně jako to, že se obezita posouvá do stále mladšího dětského věku. Objevuje se u chlapců už ve věku 11-13 let a u holčiček dokonce v 9 letech.

Podle vedoucí lékařky dětské léčebny v Křetíně, která cílí právě na dětskou obezitu, to znamená, že se s váhou potýká prakticky každé čtvrté dítě. Pokud se problém neřeší včas, stane se z obezity chronická nemoc, která vede v budoucím životě k velice závažným komplikacím. „Děti si vlastně zadělávají na to, že budou nemocné. Cukrovka II. typu, mrtvice, infarkt, ortopedické poruchy, bolesti zad,“ vysvětluje Kateřina Bednaříková.

Čtěte také

„Musíme se především obracet na rodinu dítěte, která by ho měla vést ke správnému životnímu stylu. Není to o zakazování – když si dáme nezdravou věc, není to konec světa, ale všeho s mírou. Používejme zdravý selský rozum. Rodina musí jít příkladem,“ nabádá lékařka.

Integrace běžného pohybu

Vedle zdravé stravy chybí dětem hlavně běžný pohyb. „Všechno se obchází, jsme mnohem více motorizovaní. Dřív děti chodily pěšky do školy, nakoupit, něco vyřídit. Dnes je pohybová aktivita nízká, spousta dětí neumí třeba ani obyčejný kotoul,“ říká Bednaříková.

Čtěte také

A jak je to s genetickým zatížením? Skutečně se nadváha a obezita dědí? „Je fakt, že každý má danou nějakou tělesnou konstituci, ale záleží na tom, jak se stravuje, jak se pohybuje. Pokud jsou i rodiče pevnější, o to víc se pak musíme snažit, aby dítě nebylo ještě o dvacet kilo těžší.“

Práce s obézními dětmi v léčebně je podle vedoucí lékařky velice náročná, někteří klienti se několikrát vrací. „Máme radost z každého dílčího úspěchu. Děti přijíždí opakovaně, třeba třikrát, ale vždycky se snažíme pomoct, všechno vysvětlit. Nechceme, aby děti zhubly hodně, aby se neobjevil ‚jojo efekt‘. Spíš je učíme co dělat a jak se chovat. I rodiče.“

Mít boky jako skříň

Jak Kateřina Bednaříková reaguje na současný trend, brát obezitu jako nejen běžnou, ale dokonce módní věc? „Dnešní doba opravdu nahrává tomu, jak je úžasné mít velký zadek. Na jednu stranu je dobře, že tam není psychická újma, na druhou stranu jsou tam pořád ty důsledky a zdravotní komplikace v pozdějším věku. Navíc dětem samotným obezita stejně vadí a psychika hraje stále větší roli,“ podotýká.

Kateřina Bednaříková

A jaká je nejjednodušší pomoc? „Někdo se vymlouvá, že není čas, ale vždycky se dá o víkendu i navečer ve všední den najít chvilka na společnou procházku. Nejlepší je, jít někam pěšky, vynechat auto – jsou to drobnosti, ale nesmírně důležité. Naučit se prostě chodit. To je základ,“ uzavírá Bednaříková.

Co děti a bariatrické operace? Proč je dobré pořídit si pejska? A stále platí, že babičky dětem dopřávají? Poslechněte si Apetýt!

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio

Související