O úřední sobotě přišlo na radnici v Hodoníně pět desítek žadatelů o pas

Na hodonínské radnici dnes zcela mimořádně otevřeli přepážky pasového oddělení. Vyšli tak vstříc rodičům dětí, které budou moci po 26. červnu cestovat do zahraničí bez výjimky už jen na vlastní doklady. Dosud stačil zápis v pasu nebo občanském průkazu rodičů.

Malý Pavlík přijel do Hodonína na úřad ze sousedních Lužic spolu s maminkou, tatínkem a také osmiměsíční sestřičkou Barborkou. Zatímco chlapce dostatečně motivovala vidina vlastního cestovního pasu a srpnové dovolené v Chorvatsku, holčička byla z cesty na úřad trochu rozladěná. „Zrovna má čas spaní, takže to pro nás není vůbec jednoduché,“ prozradil tatínek.

Sobotní úřední hodiny přišly vhod také ženě z Dubňan, která potřebovala nové cestovní pasy pro své dva syny. Na radnici dokonce společně dorazili ještě před tím, než se v osm hodin pasové pracoviště otevřelo. „Nemuseli jsme si extra přivstat,“ prozradila maminka dvanáctiletého a třináctiletého chlapce, „máme malé štěňátko, které nás budí v pět hodin ráno.“

V sobotu dnes neúřadovali v Hodoníně naposledy

Nakonec dnes s dospělým doprovodem našlo cestu na úřad bezmála padesát zájemců o pas. To je víc než například včera za dopoledne, s výsledkem dnešní mimořádné úřední směny tak v Hodoníně panuje velká spokojenost.

Nejvíc lidí chodí ve všední dny pro pas zpravidla odpoledne, někdy se ani na všechny nedostane. „Pokud máme ve čtyři hodiny ještě dvacet lidí na odbavení, přestaneme dávat další pořadová čísla,“ popsala vedoucí oddělení správních činností hodonínské radnice Lenka Helešicová.

Radnice už předem avízovala, že kromě dneška budou moci zájemci o doklady pro děti přijít na úřad také v sobotu 19. května. Otevřeno bude ve stejné době, tedy od 8:00 do 13:00 hodin. Pokud bude i o druhou úřední sobotu velký zájem, možná naplánují další ještě v červnu.

autor: hon
Spustit audio