Nudle z kedluben gigantů

V úterních apetýtových receptech listujeme recepty posluchačů. Za kulinářský tip děkujeme Josefu Sedláčkovi ze Žeravic. 

Konkrétně je to tip na zpracování kedluben gigantů. Využít je můžeme na polévky, přípravu kedlubnových nudlí nebo jako náhražku za zelí.

Kedlubnové nudle

  1. Základem je, že kedlubnu nebo více kedluben, pokrájíme a nastrouháme.
  2. Ponoříme v kastrolu do vody a necháme asi 3-5 minut vařit.
  3. Poté vodu slijeme a dáme novou.
  4. Cílem je, aby typické kedlubnové aroma nebylo tak silné.
  5. Vaříme do změknutí nastrouhaných kedlubnových nudlí.
  6. Podle potřeby přidáme mrkev, petržel, cibuli a česnek.
  7. A dále také nové koření, černý pepř a bobkový list.
  8. Jakmile jsou kedlubnové nudle uvařené, vytáhneme koření, a slejeme nudle přes síto.
  9. Vývar si necháme jako základ pro polévku.
  10. Uvařené kedlubnové nudle vložíme do mikrotenových sáčků a uložíme do mrazáku.
  11. Podle potřeby je použijeme do polévek, salátů nebo jako náhražku zelí. 

Připravený vývar můžeme zahustit klasickou jíškou s cibulkou, nebo vařenými bramborami, případně chlebovými krutony.

Tip: Další možností je použití vývaru pro přípravu česnečky. Jak na to? Vývar uvedeme do varu. Na talíři rozmačkáme dva stroužky česneku, ochutíme solí, pepřem, majoránkou, malou lžičkou sádla a přidáme jedno syrové vejce. Poté vše zalijeme vroucím vývarem, vajíčka rozšleháme a při podávání přidáme osmažené krutony.