Nudle s parmezánovou omáčkou
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g širokých nudlí
Na omáčku:
200 g prorostlé uzené slaniny
4 žloutky
250 ml bílého vína
100 g strouhaného parmezánu
20 g másla
1 lžíce olivového oleje
4 lžíce kysané smetany
2 polévkové lžíce kořenící směsi Italské těstoviny
mletý pepř
sůl
Postup:
Do dostatečného množství osolené vařící vody vložíme těstoviny a přidáme 1 polévkovou lžíci olivového oleje. Podle typu těstovin vaříme pomalým varem 6 – 8 minut. V rendlíku dočervena opečeme na kostičky nakrájenou slaninu. Potom přilijeme bílé víno, vmícháme žloutky, strouhaný parmezán, máslo, kysanou smetanu, cca 2 lžíce kořenící směsi Italské těstoviny, mletý pepř a trochu soli. Velmi krátce povaříme nebo jen přivedeme k varu, aby se žloutky nesrazily.
Uvařené, okapané nudle vložíme do mísy, přelijeme omáčkou a podáváme jako hlavní chod.
Příloha: saláty z čerstvé zeleniny
6 porcí
Celková doba přípravy cca 25 minut
Slovo na závěr:
Jednoduché, harmonické, lahodné.
Nesnažte se parmezán nahradit jiným sýrem! Připravili byste úplně něco jiného.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.