Novým ředitelem zlínské nemocnice je neurochirurg Michal Filip

28. leden 2021 13:01

Ve výběrovém řízení na nového předsedu představenstva Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně uspěl lékař Michal Filip. Nahradí tak Radomíra Maráčka, kterému na konci února končí smlouva a který se do výběrového řízení nepřihlásil.

Výběrového řízení se účastnili ještě další dva uchazeči se svými týmy. 

Čtěte také

Nový ředitel Michal Filip hned po zvolení na tiskové konferenci ve Zlíně uvedl, že cílem nového představenstva je personálně stabilizovat nemocnici a udržet ekonomické výsledky. Filip již dříve podporoval postupnou rekonstrukci nemocnice, nikoliv výstavbu nové krajské nemocnice ve Zlíně, kterou prosazoval bývalý hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL).

"Chceme personálně stabilizovat nemocnici a dál využít pozitivních věcí, které se tam staly, a budeme se snažit udržet ekonomické výsledky, byť v čase covidu to může být složité," uvedl Filip, který se bude co nejdříve snažit zahájit modernizaci nemocnice. Nejdříve by se měla rekonstruovat budova interny, která je ve špatném stavu.

Neurochirurg Filip byl v minulém volebním obdobím krajským zastupitelem za ANO, za ANO kandidoval také v roce 2018 v doplňovacích senátních volbách na Zlínsku. 

Nový předseda představenstva Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Michal Filip

Změny v dalších krajských nemocnicích

Čtěte také

V pondělí hejtmanství oznámilo nové vedení ostatních tří krajských nemocnic. Kraj se pro změny rozhodl navzdory vytíženosti nemocnic v epidemii koronaviru. Hejtman Radim Holiš (ANO) to zdůvodnil novým konceptem směřování nemocnic a koncem smlouvy předsedy představenstev nemocnic Radomíra Maráčka, který ve funkci končí na konci února.

Maráček, který byl také ředitelem zlínské nemocnice, byl v dosavadním modelu předsedou představenstev všech čtyř krajských nemocnic a každá nemocnice měla svého ředitele. Kraj však nyní hledal předsedy představenstev pro jednotlivé nemocnice.

Čtěte také

V nemocnici v Uherském Hradišti a Vsetíně zůstali i po změně představenstva dosavadní ředitelé. Ředitelem Uherskohradišťské nemocnice zůstal Petr Sládek, ve Vsetínské nemocnici bude dál ředitelkou Věra Prousková. Do nemocnice v Kroměříži se po dvou letech vrátila jako ředitelka Lenka Mergenthalová. Ve výběrových řízeních si kandidát na předsedu představenstva navrhnul manažerský tým.

Noví ředitelé krajských nemocnic 2021 - zleva: Michal Filip (Zlín), Lenka Merganthalová (Kroměříž), Věra Prousková (Vsetín), Petr Sládek (Uherské Hradiště)
autoři: Veronika Žeravová , Růžena Vorlová | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související