Novým hejtmanem Moravskoslezského kraje je Josef Bělica z hnutí ANO

3. duben 2024 11:32

Moravskoslezský kraj má nového hejtmana. Stal se jím Josef Bělica z hnutí ANO. Hlasovalo pro něj 36 z 56 přítomných zastupitelů. Proti bylo 16 a zdrželi se 4. Poslanec a primátor Havířova je už třetím moravskoslezským hejtmanem v tomto volebním období.

Podle svých slov chce nadále pracovat na dokončení rozpracovaných krajských projektů. Například na dostavbě nové vědecké knihovny nebo na zajištění financování kraje.

„Samozřejmě vstoupím do vyjednávání o rozpočtovém určení daní a budu se snažit, pokud mi to samozřejmě bude umožněno, abych zabránil té finanční ztrátě pro Moravskoslezský kraj, která by z té změny vyplývala. Mohlo by to být až 600 milionů korun, což si tento kraj dlouhodobě nemůže dovolit,“ uvedl Bělica.

Bělica ve funkci nahradil Jana Krkošku. Ten se vzdal hejtmanské funkce poté, co ho pražský soud koncem března uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině. Rezignoval i na funkci krajského zastupitele, opustil hnutí ANO, místo radního a zastupitele v Krnově na Bruntálsku.

Třetí hejtman

Koaliční partneři, tedy ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM, se po Krkoškově rezignaci dohodli na tom, že hejtmanem bude havířovský primátor a poslanec Bělica.

Připomeňme, že Krkoška vedl kraj po Ivu Vondrákovi, který byl dlouhodobým kritikem hnutí ANO. Spory vygradovaly, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše.

Loni v červnu hrozilo, že ho zastupitelé odvolají, ale Vondrák ještě před tím oznámil svou rezignaci. Kvůli soudnímu procesu a odsouzení ale Krkoška ve funkci vydržel jen tři čtvrtě roku a kraj musel hledat nového hejtmana.

Zastupitelem je místo Krkošky Martin Šturala.

Volby v roce 2020 vyhrálo v kraji ANO se ziskem 24 mandátů. ODS s TOP 09 obsadila deset míst, lidovci sedm a ČSSD pět. V opozici skončili Piráti s devíti mandáty, komunisté se čtyřmi a SPD s šesti. Vondrák a část jeho příznivců se přesunuli do nového zastupitelského klubu Otevření a konstruktivní.

autor: František Kuča | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související