Nové posily Klicperova divadla v Hradci Králové: Hraní nás moc baví, těšíme se na plné hlediště

2. leden 2020

Dnes jsme v rozhlasovém studiu přivítali dva vzácné hosty, nové a mladé herecké posily Klicperova divadla v Hradci Králové, Michalu Gatialovou a Vojtěcha Říhu.

Romeo a Julie mě napadne hned při pohledu na vás. Chtěli byste si je zahrát?
Michala Gatialová: No tak proč ne?
Vojtěch Říha: Já po pravdě asi ani ne, příliš mě to neláká, jelikož my jsme na škole dělali už jednou Shakespearea a nedopadlo to úplně dobře, a tak teď mám ze Shakespeara trošku strach. Úplně ho nevyhledávám.

Vojtěch Říha, Michala Gatiálová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak jsem pochopila z dotazníku na stránkách divadla, Vojtěch bude bavič, ale na rozdíl od Míši, ne příliš romantický. Napsal, že nevěří v lásku na první pohled.
Vojtěch Říha: To jsem tam napsal? To nevím, jestli jsem bavič. A láska na první pohled, možná mě zatím ještě nepotkala. A že na ni nevěřím, ještě neznamená, že neexistuje.
Michala Gatialová: Tak mě to tedy také ještě úplně nepotkalo, ale věřím na ni.

Kolikrát jste se spálili?
Michala Gatialová: Dvakrát.
Vojtěch Říha: Nemůžu přímo říci, že bych se nějak spálil, to asi ne.

Klicperovo divadlo mi svou nabídkou přišlo hodně vhod. Jsem rád, že je teď přede mnou nová výzva.
Vojtěch Říha, herec Klicperova divadla v Hradci Králové

Mohu se zeptat, kolik vám je let?
Vojtěch Říha: Mě bude v červenci 30 let.
Michala Gatialová: Opravdu? To jsem ani nevěděla. Mě bude 24.

Čtěte také

Jak jste se k divadlu dostali? Byl to vždy váš sen?
Michala Gatialová: Já jsem se k divadlu dostala někdy ve 13 letech, když jsem viděla, že hledají do hereckého studia v Teplicích, odkud pocházím, nové herce. Byl to takový kroužek a od těch třinácti let jsem věděla, že bych chtěla herectví dělat. A šla jsem si za svým snem.
Vojtěch Říha: Asi jsem to neměl tak jednoznačné. Prostě na gymnáziu jsem chodil do dramatického kroužku, protože mne to bavilo. Tak jsem to zkusil a ono to vyšlo. Ale že bych si na herectví myslel od dětství, to rozhodně ne.

Michala Gatialová

Takže jste měli něco v záloze, kdyby to náhodou nevyšlo?
Vojtěch Říha: Ano, ale přijímačky na umělecké školy jsou hrozně brzo, takže člověk ještě nemusí podat přihlášky na další školy. Tedy něco v záloze jsem měl, ale popravdě už ani nevím přesně co.
Michala Gatialová: Věděla jsem, že je docela těžké se dostat na DAMU nebo na JAMU. Tak jsem šla na střední hotelovou školu, takže mám hotelovku.

Můžete kolegům uvařit, když je třeba hlad.
Vojtěch Říha: To ještě neudělala.
Michala Gatialová: Ještě ne.

Soubor Klicperova divadla

Vojto, vy jste měl prý taky jednu zálohu, ale ta spíš souvisí s vaším smyslem pro humor. Vy jste totiž velký slávista. Chtěl byste nahradit trenéra Trpišovského?
Vojtěch Říha: Protože on je natolik dobrý, že podle mne brzy odejde. Takže tam bude volné místo.
Michala Gatialová: Vojta hraje fotbal, to je pravda.

Tak aby tady v Klicperově divadle ale neplakali.
Vojtěch Říha: Já myslím, že by to tady v divadle zvládli. Ale to se dá dělat i na půl úvazek. Budu třeba jen trénovat a uvidíme.

Inscenace Až spáč procitne v Klicperově divadle podle románu spisovatele a vizionáře Herberta George Wellse

Naplňuje vás tedy vaše profese?
Vojtěch Říha: Já jsem hrál pět let v Ostravě. A mé zaměstnání mne samozřejmě naplňuje a baví. A teď je otázka, jak to bude vypadat za deset nebo za patnáct let. Ale teď mě to hrozně baví a potřeboval jsem nějakou změnu. Klicperovo divadlo mi tou nabídkou přišlo hodně vhod, protože v Ostravě už jsem byl takový jako zabitý. Jsem rád, že je teď přede mnou nová výzva.

Máte rád změny, potřebujete životní impulzy.
Vojtěch Říha: To nevím, spíš mi ta Ostrava úplně nepřirostla k srdci, jako město. Potřeboval jsem změnu vůči tomu městu, jinak divadlo bylo super, tam bych vydržel klidně dvacet let. Spíš šlo o změnu místa.

Čtěte také

Tak doufejme, že Hradec Králové a Klicperovo divadlo vám k srdci přirostou. Jak to má Míša?
Michala Gatialová: Já jsem čerstvě po škole, mám za sebou zatím jen DAMU a jedno, dvě hostování. Takže mě to zatím baví velmi a jsem moc ráda, že jsem rovnou měla možnost po škole dostat angažmá, což se často úplně nepodaří.

Musíte být velký talent, protože rovnou se dostat do krajského divadla, to asi není úplně běžné.
Michala Gatialová: Tak to já nevím, jak je to s tím talentem.
Vojtěch Říha: Míša je skvělá herečka.
Michala Gatialová: Nechci, abys říkal něco takového.
Vojtěch Říha: Tak není skvělá.

Vojtěch Říha

Role tedy přicházejí, texty jdou do hlavy dobře? Máte na to nějaký fígl?
Michala Gatialová: Já jsem tedy na texty hrozná, musím říct. Ale zatím jsem na sebe pyšná, protože přezkušování, které tady na mě padlo, když jsem přišla, tak nebyl takový problém, jak jsem očekávala. Nějak mi to do hlavy naskákalo. Ale jinak, já jsem bývala člověk, který ještě pomalu na generálních zkouškách občas plave v textu. Doufám, že se mi to tady stávat nebude.

Potom přichází na řadu improvizace, a tu máme my, diváci, rádi.
Michala Gatialová: To já pak často využívám.

Vojta chodí po Hradci Králové a učí se a přeříkává si nahlas texty?
Vojtěch Říha: To ani ne, já ještě pendluji mezi Ostravou a Hradcem. Trávím hodně času ve vlaku. A mívají velké zpoždění, tak mám dost času učit se ve vlaku texty. To pak jde rychle, protože tam člověk nemá moc co jiného dělat.

Hlediště Klicperova divadla v Hradci Králové

Do Hradce Králové jste tedy přišli odkud?
Michala Gatialová: Já jsem původem z Teplic, ale v Praze žiji už pět let, takže jsem teď vlastně Pražák.
Vojtěch Říha: Já jsem z Poděbrad, to znamená nedaleko. Takže Hradec znám, ale vzal jsem to ještě přes JAMU v Brně a pět let jsem byl v Ostravě. Teď jsem v Hradci.

Kdo vám hodil do Hradce, jak se říká, lano?
Vojtěch Říha: Pavel Khek, umělecký šéf, ten mi sem hodil lano.
Michala Gatialová: Mě Martin Satoranský, se kterým se znám ze školy. On mi říkal, že se tady bude hledat nová herečka. Potom byl vyhlášený konkurz, na který mě pozvali.

Město jsem ještě nestihla poznat, ale divadlo je skvělé. Máme výborné kolegy, krásně nás přijali. Kolektiv je moc fajn.
Michala Gatialová, herečka Klicperova divadla v Hradci Králové

Jaké jsou zatím vaše pocity z Klicperova divadla, z diváků a z města, po těch pár měsících, co tady působíte?
Michala Gatialová: Za těch pár měsíců jsem město ještě úplně nestihla poznat, ale divadlo je skvělé. Tam opravdu máme výborné kolegy, kteří nás krásně přijali. Ten kolektiv je myslím, moc fajn. A moc se mi i líbí, jakým směrem divadlo jde, jinak bych tady asi nebyla. Já jsem spokojená.
Vojtěch Říha: Já jsem ještě měl opravdu strašně málo času Hradec poznat. Nezkouším teď nové věci, nejsem tu tak často jako Míša, teprve vše poznávám. Ale je pravda, že kolegové jsou super a divadlo také. Co se týče města, tak to jsem ještě moc neprozkoumal, byl jsem jednou plavat, byl jsem se podívat na hokeji, ale to je asi tak všechno.

Čtěte také

Vojto, vy jste zmínil jméno Pavel Khek, což je nový umělecký šéf Klicperova divadla. Možná nejznámější umělecký šéf v naší republice, díky televizní soutěži StarDance, kde jeho žena Veronika zvítězila. Je na vás v divadle hodný?
Michala Gatialová: Pavel je skvělý člověk. My jsme s ním dělali oba dva scénické čtení, a pracovalo se mi s ním moc dobře. Těším se na příští sezónu, kdy už půjde i něco sám režírovat.
Vojtěch Říha: Pavel je super. Tak on bude určitě náš rozhovor poslouchat. Ale je to fajn spolupráce, těším se na to. Tuto sezónu on tedy ještě nepřipravoval, takže se těším na tu další, kdy jednak bude s námi režírovat, a ještě vybere další režiséry. Tedy my ho vlastně poznáme spíš až za rok.

Novinky, informace a hrací plán Klicperova divadla z Hradce Králové, které je čtyřnásobným držitelem ocenění Divadlo roku.

Je asi důležité být na stejné vlně, aby se dobře pracovalo. Pozvěte nás do divadla, v čem konkrétně vás dva uvidíme?
Michala Gatialová: Od ledna začínáme zkoušet, ale já vůbec nevím, kdy hrajeme, pokud nemám diář. A hry, ve kterých mě můžete vidět, to je Kočičí hra, kterou jsem přezkoušela, dále Čtyřlístek, kde jsme s Vojtou, a teď nově je nasezená Ptákovina.
Vojtěch Říha: A Furianti.Ale spíš, ať lidé jdou určitě na všechny herce Klicperova divadla, nemusí konkrétně na nás. My se tedy teprve rozjíždíme, takže je čas.

Pavla Kindernayová, Vojtěch Říha a Michala Gatiálová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Máte nějaké přání a nebo vzkaz do nového roku pro posluchače Českého rozhlasu Hradec Králové?
Vojtěch Říha: Já přeji do nového roku všechno nejlepší, ať lidé chodí do divadla a ať mají Klicperovo divadlo rádi.
Michala Gatialová: Tak všem také přeji všechno nejlepší, ať jsou všichni zdraví, ať se mají rádi, a ať na nás chodí do divadla.

To je přání herců Michaly Gatialové a Vojtěcha Říhy. Děkuji za rozhovor a hodně štěstí, nejen ve vaší práci.
Děkujeme.

Spustit audio

Související