Nové lavičky s opěrkou uprostřed, hranaté odpadkové koše. Město obměňuje mobiliář

12. březen 2024 19:39

Plzeň začala s postupným obnovováním a sjednocováním venkovního městského mobiliáře. Do ulic postupně umístí zrenovované nebo nové lavičky a odpadkové koše. 

Nový odpadkový koš v centru města

Výměnu Plzeň zahájila v centru města, v nejbližších týdnech se bude věnovat sadovému okruhu. Plzeň přitom vychází z Koncepce městského mobiliáře, která jí má pomoci vytvořit efektivním a estetickým způsobem čitelné a kultivované městské prostředí. Obměnu mobiliáře provádí Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP).

„Začali jsme s výměnou laviček na náměstí Republiky během února. Je tam nyní třicet kusů nových laviček, nahradily ty původní ve špatném stavu. Jsou ukotveny napevno v místech, kde nebudou překážet při kulturních a společenských akcích,“ popsal Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí.

S obnovou pokračuje SVSMP také ve Smetanových a Kopeckého sadech, v Mlýnské strouze a v sadech Pětatřicátníků. „Lavičky zde budou odmontovány, opraveny a vráceny na původní místo. Ve Smetanových a Kopeckého sadech jsou aktuálně lavičky mobilní, ty budou po repasi opět napevno ukotvené, aby je lidé nepřemisťovali, jako tomu bylo dosud,“ vysvětlil Aleš Tolar. Doplnil, že v Mlýnské strouze se vymění staré dubové lavičky za nové, v sadech Pětatřicátníků pak budou lavičky rovněž zrepasované.

První březnový týden začala městská společnost Čistá Plzeň vyměňovat odpadkové koše v sadovém okruhu. Na zkoušku budou osazeny koše, které oproti stávajícím třicetilitrovým nádobám mají objem 50 litrů. Díky tomu nemusí být rozmístěny tak hustě jako dosud. Mají čtvercový půdorys a jejich horní část je kulatá, aby se nádoba nedala kutálet. „Jde o kompromis mezi požadavky památkářů, kteří navrhovali nádoby z hlazeného betonu a mezi Čistou Plzní, která požadovala životnost, snadnou údržbu a obsluhu,“ informoval Pavel Bosák, technický náměstek primátora.

„S výměnou, montáží a demontáží košů jsme začali u Divadla J. K. Tyla a budeme postupovat sadovým okruhem k Brance, Západočeskému muzeu až k Mlýnské strouze. Výměna by měla být dokončena do poloviny dubna,“ dodal Pavel Bosák.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio