Zelnice a Židovské brambory. Výtečná staročeská jídla

Tato jídla pocházejí z Přešticka. Protože se v kraji husařilo, to znamená, že se pěstovaly ve velkém husy, bylo dost husího sádla a škvarků. Ani o hlávkové zelí nebyla nouze.

Zelnice

Ingredience
  • 450 g hlávkového zelí
  • 1 lžička kmínu
  • 500 ml kysané smetany
  • 2-3 lžíce hladké mouky
  • petrželová nať nebo pažitka
  • 20 g másla
  • sůl
  • trochu octa

Hlávkové zelí očistíme, opláchneme a nakrájíme na nudličky, které nemusí být příliš tenké. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme kmín, trochu octa a uvaříme doměkka. Zelí nemá být rozvařené, musí křupnout!

Zelnici zahustíme smetanou, do které jsme rozkvedlali mouku a krátce povaříme. Do hotového pokrmu dáme kousek másla, aby se na povrchu nevytvořil škraloup. Před podáváním posypeme jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Židovské brambory

Ingredience
  • 1200 g brambor
  • 150 - 200 g husích škvarků
  • 1 lžíce husího sádla
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce majoránky
  • sůl
  • celerová nať nebo libeček

Oloupané a omyté brambory uvaříme s kmínem a celerovou natí nebo libečkem doměkka. V pekáči nebo kastrole rozehřejeme sádlo, přidáme škvarky a nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět. Do tohoto základu přidáme uvařené scezené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Je-li třeba, dosolíme. Zamícháme a několik minut prohřejeme.

Židovské brambory podáváme jako přílohu k zelnici nebo jako samostatný pokrm.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko