Mleté maso na grilu. Blýskněte se novinkou na zahradní party
Je čas dovolených, vybíráme si jídla, jejichž příprava bývá mnohem jednodušší a velmi často při jejich realizaci používáme gril. Tento recept je na gril právě jako dělaný. Můžete použít ale i troubu nebo pánev.
- 600 g mletého vepřového masa
- oblíbená kořenící směs (např. staročeské koření, koření na mletá masa, …)
- 100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku
- 2 velká vyzrálá rajčata
- 2 papriky (z toho jedna pálivá)
- 1 cibule
- kvalitní kečup
- trochu vegety
- mletý pepř, sůl
- olej na potření alobalu
- alobal
Slaninu nebo bůček nakrájíme na drobné kostičky, zeleninu na jemné plátky. Mleté maso dobře promícháme se solí a mletým pepřem. Přidáme polovinu nakrájené slaniny a opět promícháme. Podle potřeby přidáme několik lžic studené vody. Směs rozdělíme na 4 stejné porce a vytvoříme z každé placičku. Připravíme si čtyři kusy alobalu, je lepší použít dvojitý, aby nevytekla šťáva, která je v tomto pokrmu vynikající.
Alobal potřeme olejem, do středu položíme placičku z mletého masa, na ni rovnoměrně rozestřeme připravenou zeleninu: rajčata, papriku, česnek a cibuli. Celý povrch posypeme zbylou nakrájenou slaninou a vegetou. Té stačí opravdu málo, jen na zvýraznění chuti. Nakonec pokapeme kečupem. Balíčky dobře uzavřeme, dáme na plech a vložíme do středně vyhřáté trouby. Pečeme cca 35- 40 minut při cca 160 °C.
Další možnost je, že balíčky dáme na pánev a na středním stupni tepelného zdroje pod poklicí pečeme cca 30 minut.
Pozor při otevírání balíčku, pára je velmi agresivní!
Vhodná příloha: vařené, pečené nebo šťouchané brambory, pečivo, nezapomínejme na zeleninové saláty
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.