Žampiónový krém a bramborové placky ze syrových brambor
Jemná chuť žampiónového krému spojená s opečenými bramborami je výborná kombinace. Kdyby vám nějaké placky zbyly, jsou dobré i studené. Když se doplní oblíbenými saláty, mohou se připravit i jako samostatný pokrm.
- Na krém: 250 g žampiónů
- 1 cibule
- 1 PL másla
- 1 – 2 brambory
- 100 g měkkého taveného sýra
- 1 ¼ l drůbežího vývaru (lze použít i bujón v kostce)
- 1 snítka čerstvého tymiánu (1 KL sušeného)
- 1 KL mletého kmínu
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl, petrželka
- Na placky: 6 středně velkých brambor
- 1 větší mrkev
- 1 KL drceného kmínu
- sůl
- olej na smažení
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájené očištěné a sloupnuté žampióny a chvilku podusíme. Stranou odebereme několik plátků na ozdobu. Zalijeme vývarem, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, tavený sýr, kmín, tymián, osolíme a promícháme. Vaříme až je vše měkké. Potom polévku rozmixujeme. Na závěr zalijeme smetanou, promícháme a necháme přejít var, dále již nevaříme. Před podáváním každou porci ozdobíme podušeným plátkem žampiónu a posypeme petrželkou. Podáváme s plackami ze syrových brambor. Jejich příprava je velmi snadná.
Syrové oloupané brambory nahrubo nastrouháme spolu s očištěnou mrkví. Osolíme, okmínujeme a dokonale promícháme. Z obou stran smažíme v rozpáleném oleji v cca ½ cm vrstvě. Pro výraznější chuť můžeme do směsi před smažením přidat trochu koření typu vegeta.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka