Sýr z trouby

Smažený sýr patří mezi klasiku českých restaurací, zejména pokud je k němu poctivá porce tatarky. Doma si ho ale můžete připravit ve zdravější podobě.

Sýr se peče v troubě, není nasáklý olejem a hlavně nevytéká na pánev. O svoji zkušenost se sýrem z trouby se s námi podělila posluchačka Antonie z Velkých Bílovic.

Budete potřebovat:

  • 1 vejce
  • tvrdý sýr
  • šunku
  • tuk na vymazání hrnku
  • strouhanku na vysypání hrnku

Postup:

  1. Sýr nastrouháme a šunku najemno nakrájíme.
  2. Hrnek vymažeme tukem a vysypeme strouhankou a začneme plnit.
  3. Nejdřív dáme vrstvu strouhaného sýra, následuje nasekaná šunka, na šunku rozklepneme vejce (vidličkou ho rozetřeme do všech stran).
  4. Na vejce opět navrstvíme šunku a na šunku jako poslední vrstvu strouhaný sýr.
  5. Hrnek vložíme do vyššího plechu nebo pekáčku, který zalijeme vroucí vodou, tak do poloviny výšky hrnku.
  6. Vložíme do rozpálené trouby a pečeme při vysoké teplotě cca 230 °C asi 20 minut do zlatohnědé barvy.
  7. Podáváme s vařenými bramborami a tatarkou nebo jen tak se zeleninovým salátem.

Na každou osobu se počítá 1 hrnek, do trouby se tedy může dát hrnků víc podle členů rodiny. Hrnek můžeme použít jakýkoliv, nemusíte se bát, že vám praskne.

Související

  • Rozlítlí ptáčci podle posluchačky Radmily

    Posluchačka Radmila z Valašského Meziříčí nám poslala recept, který u nich v rodině patří k velmi oblíbeným. Dokonce mu mužská část rodiny říká „jídlo králů“.

  • Prejt z pohanky

    V Apetýtu vybíráme další bezmasou pochoutku. Jednou z ingrediencí, kterou budeme potřebovat, je pohanka. Neobsahuje vůbec žádný lepek a naopak má v sobě spoustu živin.

  • Božské šunkofleky

    Ať už je milujete, nebo ne, šunkofleky s uzeným masem jsou zkrátka snadná pochoutka z jednoho hrnce nebo pekáče.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.