Tipy na víkend v Jihočeském kraji

2. květen 2024

Zahájení cyklistické i plavební sezony, pěší výlety, divadlo pod širým nebem. Především akce na čerstvém vzduchu nabízí první květnový víkend nad jihu Čech. Vybrali jsme pár tipů.

Trocnovské divadelní slavnosti začínají v pátek 3. května v Archeoskanzenu Trocnov na Českobudějovicku. Celkem nabídnou čtyři představení pod širým nebem. Jako první přijedou ochotníci z Blatné, kteří zahrají situační komedii Smím prosit, Dodo? Začátek je v 20.30 hodin.

Páteční pěší výlet „Po čáře“ je součástí otevírání turistické sezóny v Nových Hradech na Českobudějovicku. Účastníci vyrazí v 9.30 hodin od Skanzenu železné opony na hraničním přechodu Nové Hrady – Pyhrabruck. Půjdou k prameni Veverského potoka a zpět, trasa je dlouhá asi 20 kilometrů.

Otevřením nového úseku Vltavské cyklistické cesty v sobotu 4. května slavnostně začne cyklistická sezona na jihu Čech. Nový úsek vede mezi Loučovicemi a Vyšším Brodem na Českokrumlovsku, ale cyklisté společně vyrazí už z Lipna nad Vltavou. Oficiální start je u hotelu Element v 11 hodin.

135 let turistického značení oslaví lidé v sobotu v Táboře. Pro zájemce budou připraveny různé výletní okruhy, na trasách se lidé setkají se značkaři, budou je moci sledovat při práci a možná si i nějakou značku sami namalovat. V cíli na Žižkově náměstí v Táboře bude stánek Klubu českých turistů se suvenýry a informacemi o historii značení.

Nová plavební sezona začíná v sobotu na Vltavě mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou nad Vltavou. Na řeku z různých míst vyplují vyhlídkové lodě i menší plavidla. Zároveň po zimě turisty opět přivítá Karlův Hrádek u Purkarce, program tu připravili od 10 hodin.

Spolek Buď Art pořádá v neděli 5. května ke stému výročí smrti Franze Kafky jednodenní festival Kafka s námi. Koná se v Českých Budějovicích v kulturním centru Výměník na sídlišti Šumava od 10 do 21 hodin. Program bude mít literární, výtvarnou i čistě hravou část, tečku pak udělá swingová tančírna. 

Cestovatelskou projekci Ladislava Zibury nazvanou S mámou a tátou do Afriky můžou zájemci navštívit v neděli v 16 hodin v českobudějovickém Biografu Kotva. Od 19 hodin pak bude Ladislav Zibura vyprávět o své 1500 kilometrů dlouhé dobrodružné pěší výpravě po Nepálu a Číně.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.