Snadné borůvkové koláče
Letos se prý urodily ve velkém a jsou i dost velké, žádná drobotina. Řeč je o pravých českých borůvkách, které neodmyslitelně k létu a prázdninám patří.
- 1 hrnek bílého jogurtu
- ½ hrnku oleje
- 10 g sušeného droždí
- 1 lžička soli
- 1 lžíce cukru
- 3 hrnky hladké mouky
- Na náplň: 1 – 1 ½ kg borůvek
- máslová drobenka
- 250 ml husté kysané smetany
- tuk na vymazání plechu
- 1 vejce na potření
Jogurt smícháme s olejem, přidáme sůl a cukr. Postupně přidáváme do mouky, promíchané s droždím. Na teplém místě necháme cca 30 minut odpočívat. Potom těsto rozdělíme na 4–6 stejných dílků a z každého vypracujeme bochánek. Na mírně pomaštěném plechu z každého bochánku prsty vytvarujeme koláč. Okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Koláče vyplníme přebranými borůvkami a posypeme je máslovou drobenkou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě při 170 °C cca 25 minut. Upečené koláče pocukrujeme. Podáváme je s hustou smetanou.
Poznámka: Máme-li k dispozici menší množství borůvek, můžeme si pomoci tím, že pod ně na koláče natřeme tvarohovou náplň.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.