Voňavá kuřecí stehna po francouzsku

Co se týká surovin, patří tento recept mezi bohatší, je jich potřeba trochu víc. Zrovna tak je však bohatá i chuť tohoto výborného jídla.

Ingredience
  • 1 kg kuřecích spodních stehen (paliček)
  • 400 g sterilovaných rajčat
  • 2 malé cukety
  • 100 g oliv bez pecek
  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ l drůbežího vývaru (lze připravit i z kostky)
  • 150 ml bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 3 snítky čerstvého tymiánu
  • ½ lžičky šafránu
  • olivový olej
  • mletý pepř, sůl

Do nádoby, ve které máme vařící drůbeží vývar, přilijeme víno, přidáme neoloupané cukety nakrájené na kolečka, silná cca ½ cm a pod poklicí dusíme asi 3 minuty. Pak přidáme olivy a dodusíme do měkka. Tekutinu slijeme a použijeme ji na podlévání při dokončení pokrmu. Uvařené cukety s olivami udržujeme v teple.

Vlhkým ubrouskem otřená kuřecí stehna osolíme, opepříme a ze všech stran je opečeme v rozpáleném oleji. Pečená stehna odložíme stranou a do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a krátce orestujeme. Pak přidáme šafrán, bobkové listy, tymián, na poloviny překrájená sterilovaná rajčata i se šťávou a promícháme. Do tohoto základu vložíme zpět opečená kuřecí stehna a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle potřeby podléváme vývarem s vínem, ve kterém se vařily cukety s olivami, omáčka tak získá vynikající a nezaměnitelnou chuť.

Měkká kuřecí stehna rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a obložíme plátky vařených cuket a olivami, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkou tymiánu.

Vhodná příloha: bageta nebo jiné pečivo, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty

autor: iko