Voňavá kuřecí stehna po francouzsku
Co se týká surovin, patří tento recept mezi bohatší, je jich potřeba trochu víc. Zrovna tak je však bohatá i chuť tohoto výborného jídla.
- 1 kg kuřecích spodních stehen (paliček)
- 400 g sterilovaných rajčat
- 2 malé cukety
- 100 g oliv bez pecek
- 1 velká cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ l drůbežího vývaru (lze připravit i z kostky)
- 150 ml bílého vína
- 2 bobkové listy
- 3 snítky čerstvého tymiánu
- ½ lžičky šafránu
- olivový olej
- mletý pepř, sůl
Do nádoby, ve které máme vařící drůbeží vývar, přilijeme víno, přidáme neoloupané cukety nakrájené na kolečka, silná cca ½ cm a pod poklicí dusíme asi 3 minuty. Pak přidáme olivy a dodusíme do měkka. Tekutinu slijeme a použijeme ji na podlévání při dokončení pokrmu. Uvařené cukety s olivami udržujeme v teple.
Vlhkým ubrouskem otřená kuřecí stehna osolíme, opepříme a ze všech stran je opečeme v rozpáleném oleji. Pečená stehna odložíme stranou a do výpeku přidáme najemno nakrájenou cibuli, utřený česnek a krátce orestujeme. Pak přidáme šafrán, bobkové listy, tymián, na poloviny překrájená sterilovaná rajčata i se šťávou a promícháme. Do tohoto základu vložíme zpět opečená kuřecí stehna a pod poklicí dusíme asi 10 minut. Podle potřeby podléváme vývarem s vínem, ve kterém se vařily cukety s olivami, omáčka tak získá vynikající a nezaměnitelnou chuť.
Měkká kuřecí stehna rozdělíme na talíře, polijeme omáčkou a obložíme plátky vařených cuket a olivami, pokapeme olivovým olejem a ozdobíme snítkou tymiánu.
Vhodná příloha: bageta nebo jiné pečivo, brambory v různých úpravách, zeleninové saláty
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka