Ovocný koláč ze základního třeného těsta s jogurtem
Těsto můžeme použit na bábovku, bublaninu, na ovocné řezy, či si z něj můžeme upravit dort nebo řezy s krémem, biskupský chlebíček, srnčí hřbet. Podle toho, co si zvolíme, těsto doplníme ořechy, mandlemi, můžeme použít různě ochucené krémy, šlehačku, tvaroh, marmeládu, různé polevy, včetně želatiny. Díky použitému jogurtu a oleje je moučník z tohoto těsta velmi vláčný a jemný.
- 2 celá vejce
- 2 dl cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 dl hladké mouky
- 2 dl hrubé mouky
- 1 dl oleje
- 2 dl bílého jogurtu
- 2 lžíce rumu
- 1 pečící prášek
- sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání pekáče nebo plechu
Vejce, cukr a vanilkový cukr šleháme do husté pěny. Potom přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. Těsto nalijeme do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného pekáčku nebo jiné formy (dortová, bábovková, srnčí hřbet, biskupský chlebíček). Vložíme do studené trouby, kterou zapneme na 220°C a pečeme cca 20 minut.
Ovocný koláč je doplněn kompotovanými višněmi a dozdoben bílou a hořkou čokoládou.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.