Koblihy
O vzniku koblih a o tom, jak se dostaly do módy, se vypráví mnoho různých historek. To prý kdysi ve Vídni žila vdova po pekaři, jistá Cecílie Krapfová, která jednou neměla včas a dobře upečený chléb. Zlostně vhodila kus syrového těsta do hrnce, kde byl rozpálený olej. A kobliha byla na světě. Podle ní v němčině také nese svoje jméno, neboť německy se koblihám říká Krapfen.
- 1,2 kg hladké mouky
- 4 žloutky
- 60 g droždí
- 120 g rostlinného tuku
- 100 g moučkového cukru
- 2 ks vanilkového cukru
- 1 citrón
- 1 dl rumu
- 7–8 dl mléka
- sůl
- meruňková nebo jiná pikantní marmeláda
- moučkový cukr na posypání
- olej na smažení
Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře prodělané těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto opět proděláme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou.
Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60–70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme. Takto připravené těsto klademe na pomoučenou pracovní plochu, mezi jednotlivými kousky necháváme mezeru cca 5 cm. Smažit začneme za hodinu, čas počítáme od první vytvořené koblihy. V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10–15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty. Osmažené koblihy dáváme na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečné mastnoty. Vychladlé naplníme pomocí plničky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme, eventuelně rozmixujeme a ochutíme malým množstvím rumu. Nakonec koblihy pocukrujeme.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.