Koblihy

O vzniku koblih a o tom, jak se dostaly do módy, se vypráví mnoho různých historek. To prý kdysi ve Vídni žila vdova po pekaři, jistá Cecílie Krapfová, která jednou neměla včas a dobře upečený chléb. Zlostně vhodila kus syrového těsta do hrnce, kde byl rozpálený olej. A kobliha byla na světě. Podle ní v němčině také nese svoje jméno, neboť německy se koblihám říká Krapfen.

Ingredience
  • 1,2 kg hladké mouky
  • 4 žloutky
  • 60 g droždí
  • 120 g rostlinného tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 ks vanilkového cukru
  • 1 citrón
  • 1 dl rumu
  • 7–8 dl mléka
  • sůl
  • meruňková nebo jiná pikantní marmeláda
  • moučkový cukr na posypání
  • olej na smažení

Z několika lžic vlažného mléka, trochy mouky, droždí a lžičky cukru připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku a promícháme ji se solí. Přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citrónu, vzešlý kvásek, žloutky, vlahý tuk, rum, moučkový i vanilkový cukr a vlažným mlékem zaděláme těsto. Mléko přiléváme postupně, těsto by mělo být husté asi jako na buchty. Dobře prodělané těsto je hladké a nechytá se vařečky ani mísy. Jeho povrch poprášíme moukou a pod ubrouskem ho na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto opět proděláme a necháme znovu kynout. Tento postup opakujeme ještě jednou.

Z vykynutého těsta vykrajujeme polévkovou lžící kousky vážící 60–70 g. Na pomoučeném vále každý kousek rukama zaoblíme. Takto připravené těsto klademe na pomoučenou pracovní plochu, mezi jednotlivými kousky necháváme mezeru cca 5 cm. Smažit začneme za hodinu, čas počítáme od první vytvořené koblihy. V nádobě se silnějším dnem rozehřejeme olej, jehož hladina by měla dosahovat 10–15 cm. Koblihy vkládáme do oleje nejprve tou stranou, na které při kynutí ležely. Z každé strany smažíme cca 3 minuty. Osmažené koblihy dáváme na papírové ubrousky, abychom je zbavili přebytečné mastnoty. Vychladlé naplníme pomocí plničky dortů s dlouhým tenkým nástavcem. Marmeládu, kterou budeme koblihy plnit, rozmícháme, eventuelně rozmixujeme a ochutíme malým množstvím rumu. Nakonec koblihy pocukrujeme.

Miroslava Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko