Kremeše

Kremeše jsou oblíbeným dezertem u našich nejbližších sousedů na Slovensku. Proto není divu, že spousta lidí kremeše zná, a to hlavně z cukrárny.

Tady je nákupní seznam:

  • 800 g listového těsta (rozdělíte ho na poloviny, případně koupíte už rozválené a smotané dva pláty listového těsta)
  • 750 ml smetany ke šlehání nejméně 33%
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 sáček ztužovače šlehačky
  • 800 ml mléka
  • 2 vanilkové pudinky
  • 50 g másla
  • 4 lžíce cukru krupice 
  • 3 lžíce moučkového cukru

Postup:

  1. Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole na velké pláty.
  2. Jeden plech by měl mít vyšší okraj. Plechy nemusíme vymazávat ani vykládat pečicím papírem, nic se nepřilepí.
  3. Vyválené pláty propícháme vidličkou nebo špejlí, aby se při pečení zbytečně moc nenafukovaly.
  4. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů dozlatova.
  5. Pak necháme vychladnout a připravíme si pudink.

  1. 750 ml mléka osladíme, přivedeme k varu, za stálého míchání přilijeme dva pudinky rozmíchané ve zbylém mléce.
  2. Povaříme dle návodu, odstavíme a ihned přidáme máslo, které za stálého míchání necháme v pudinku rozpustit.
  3. Pak pudink nalijeme na upečený plát ve vyšším plechu a rovnoměrně rozetřeme.
  4. Necháme dobře vychladit.
  5. Smetanu si vyšleháme se ztužovačem, vanilkovými cukry a moučkovým cukrem do tuha.
  6. Vychladlý pudink rovnoměrně potřeme šlehačkou, zaklopíme druhým plátem pečeného listového těsta a dáme do chladna na den proležet.
  7. Před podáváním jemně pocukrujeme, krájíme ostrým pilkovým nožem.

A ještě jedna vychytávka, která servírování usnadní: před pečením vrchního plátu můžeme rovnou těsto nakrájet na čtverce a pak je jen naskládat na smetanovou vrstvu.

Související

  • Ptačí mléko

    Úplně první kuchařská kniha ve slovenštině vyšla v roce 1870 a sepsal ji Ján Babilon. My si ve čtvrtečním Apetýtu připravíme slovenský recept s názvem „Ptačí mléko.“

  • Medové karamelky

    Začátek nového týdne si v Apetýtu osladíme. Vyrobíme si domácí medové karamelky – dobrůtku, na které si smlsnou velcí i malí.

  • Sachr dortík

    V pondělním Apetýtu nabízíme recept od našich posluchačů, tentokrát na sváteční sachr dortík.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.