Chrousti třikrát jinak

V pondělních Babských radách ve vysílání Apetýtu se jeden posluchačů ptal po receptu na takzvané „Chrousty“ a následně se spustila lavina odpovědí.

Proto vám nabízíme hned tři recepty na tuto sladkost. Originál původního receptu pochází ze 30. let let 20. století. Překvapí svojí chutí, přitom rohlíky tam nejsou vůbec znát.

Svůj název Chrousti získalo cukroví díky výrazné křupavosti. Vyplatí se, když necháte tuto dobrůtku několik dní uležet.

CHROUSTI od paní Lenky

  • 4 bílky
  • 25 dkg práškového cukru
  • balíček rozinek
  • 15 dkg ořechů
  • 2 rohlíky nakrájené najemno
  • podle chuti trochu kokosu

Postup:

  1. Ořechy nahrubo posekáme, rozinky přebereme.
  2. Ušleháme sníh z bílků a postupně zašleháváme práškový cukr.
  3. Pak lehce vmícháme ořechy, rozinky a rohlíky, případně trochu kokosu.
  4. Na plech vyložený pečícím papírem tvoříme lžičkou malé hromádky a pomalu v troubě sušíme až odspodu zrůžoví (záleží na výkonu trouby) – například při 80°C asi 20 minut.

CHROUSTI od paní Hanky

  • 150 g mletých ořechů
  • 150 g cukru krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 bílky ušlehané na tuhý sníh
  • 2-3 rohlíky nakrájené na kostky

Postup:

  1. Vše smícháme a vytvoříme malé hrudky, které klademe na plech s pečícím papírem, sušíme v troubě na mírné teplotě.
  2. Lze přidat marmeládu a oříšek na každou hrudku.
  3. Ideální je nechat Chrousty týden zaležet, aby správně křupali.

CHROUSTI do třetice

  • 14 dkg mletého cukru
  • 14 dkg nasekaných ořechů
  • 2 starší rohlíky nebo loupáčky na kostičky
  • 2 bílky (ušlehané)
  • rozinky

Vše smícháme, malou lžičkou tvoříme hromádky a sušíme jako pusinky.

Související

  • Rozinková srdíčka

    Hospodyňky už v tomto předvánočním čase hledají nejlepší recepty na cukroví, vytahují kuchařské zápisky, povídají si o tom s kamarádkami, brouzdají v radách na internetu.

  • Vanilkové vánoční rohlíčky

    Prosinec voní adventem a tak pondělní apetýtové recepty nabídnou recepty na vánoční cukroví.

  • Vánoční perníčky

    Apetýtové recepty se pro dnešek už rozvoní vánočními perníčky. Perníková výroba má u nás dlouhou historii. Dříve také patřila k těm velmi náročným.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.