Pečený řízek v bramboráku

Víkend se blíží a čím potěšit strávníky víc, než řízkem? Ale pozor, tenhle nebude klasický. Tím, že se peče v troubě, bude i méně tučný. 

Budete potřebovat:

  • 4 plátky vepřové kýty (cca 150 g jeden)
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 rozšlehané vejce
  • 1 kg oloupaných brambor
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíci sušené majoránky
  • 1 lžíci oleje
  • 3-4 lžíce sádla
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Nejdříve si předehřejeme troubu na 220-250 stupňů.
  2. Plátky masa rozklepeme dotenka.
  3. Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
  4. Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme.
  5. Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.
  6. Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem.
  7. Část brambor naneseme na alobaly.
  8. Maso obalíme ve vajíčku, položíme na bramborový podklad a přitiskneme zbývající bramborovou směs tak, aby byl řízek úplně obalený.
  9. Alobal utěsníme, vložíme do horké trouby a pečeme 20 minut.
  10. Poté balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 25 minut.
  11. Necháme pár minut odpočinout, vybalíme a servírujeme.

Související

  • Hovězí burger s dýňovou majonézou

    Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.

  • Belgická bramborová polévka

    Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.

  • Filet z kapra pečený na másle

    Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.