Pečený řízek v bramboráku
Víkend se blíží a čím potěšit strávníky víc, než řízkem? Ale pozor, tenhle nebude klasický. Tím, že se peče v troubě, bude i méně tučný.
Budete potřebovat:
- 4 plátky vepřové kýty (cca 150 g jeden)
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 rozšlehané vejce
- 1 kg oloupaných brambor
- 3 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžíci sušené majoránky
- 1 lžíci oleje
- 3-4 lžíce sádla
- sůl, pepř
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 220-250 stupňů.
- Plátky masa rozklepeme dotenka.
- Z obou stran je osolíme, opepříme a poprášíme moukou.
- Oloupané brambory nastrouháme na nudličky a důkladně je vyždímáme.
- Pak je promícháme se lžící oleje, majoránkou, česnekem, solí a pepřem.
- Na pracovní plochu rozložíme čtyři obdélníky alobalu a potřeme je sádlem.
- Část brambor naneseme na alobaly.
- Maso obalíme ve vajíčku, položíme na bramborový podklad a přitiskneme zbývající bramborovou směs tak, aby byl řízek úplně obalený.
- Alobal utěsníme, vložíme do horké trouby a pečeme 20 minut.
- Poté balíčky na plechu otočíme a pečeme dalších 25 minut.
- Necháme pár minut odpočinout, vybalíme a servírujeme.
Související
-
Hovězí burger s dýňovou majonézou
Pokud chcete odpověď na otázku, zda k sobě jde původně americký burger a moravské víno, pak navštivte Burgr's club v Lednici.
-
Belgická bramborová polévka
Každý pátek vám nabízíme jednu polévkovou inspiraci, dnes se za ní vydáme do Belgie.
-
Filet z kapra pečený na másle
Gotická věž jako místo koštování vína? Ve Znojmě naprosto normální věc. Degustovat lze v přízemí, ale vyšlápnete si i nahoru. Ochutnávka s parádním výhledem vás nadchne!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.