Reveňový koláč se sněhem
Manželé Helena a Milan Lučanovi z Přerova poslali do našeho studia spoustu zajímavých receptů. Hned v několika hraje hlavní roli právě rebarbora. Nezapomeňte ji letos včas sklidit, moučníky z ní připravené nemají chybu!
Budete potřebovat:
1 kg reveně
200 g hladké mouky
100 g másla
120 g krystalového cukru
špetka soli
2 vejce
50 g strouhaných mandlí
50 g piškotových drobků
¼ lžičky skořice
70 g moučkového cukru
Postup:
1. Rebarboru omyjeme, oloupeme a nakrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.
2. Skořici smícháme se 70 g krystalového cukru a dáme stranou.
3. Zbytek krystalu smícháme s moukou, solí a společně s máslem a žloutky vypracujeme těsto.
4. Uložíme na hodinu do lednice a poté vyválíme a rozprostřeme do koláčové formy, tak aby těsto přesahovalo i do okrajů.
5. Mandle nasucho opražíme a smícháme s umletými piškoty.
6. Směsí posypeme těsto.
7. Rozložíme na něj rebarboru a posypeme cukrem se skořicí.
8. Pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 40 minut.
9. Z bílků ušleháme sníh, do kterého postupně zašleháváme prosátý moučkový cukr.
10. Sněhem uděláme přes koláč mřížku a pečeme dalších 10 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.