Křenová omáčka
Marcela Antošová má recept od své maminky, která omáčku pravidelně vařívala tatínkovi. Křenovou omáčku prý miloval Karel Čapek, na rozdíl od Marcely Antošové, která si ji z domova pamatuje s uzeným, ji on měl rád s kouskem vařeného hovězího.
Budete potřebovat:
uzené maso
mléko/smetana ke šlehání
čerstvý nastrouhaný křen
máslo
hladká mouka
muškátový oříšek
citrónová šťáva (nebo ocet)
cukr
sůl, pepř
Postup:
1. Uzené maso uvaříme, dáme stranou a vývar uschováme.
2. Z másla a mouky usmažíme hladkou jíšku, kterou zalijeme vývarem a mlékem (můžeme i smetanou).
3. Přidáme strouhaný křen a povaříme do požadované hustoty.
4. Na závěr dochutíme muškátovým oříškem, citrónovou šťávou, cukrem a solí a pepřem a po odstavení z plotny přidáme ještě část čerstvě strouhaného křenu.
5. Podáváme s uzeným masem a knedlíkem (můžeme ale vyzkoušet i s vařeným vejcem a bramborem).
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.