Lochovské pletenky
Recept, jak název napovídá, nepochází z Moravy, ale už dlouho je tu doma. Pečou podle něj Helena a Milan Lučanovi z Přerova, kteří recept dostali od známých před lety na chatě v Prachovských skalách.
Budete potřebovat:
1 kg hladké mouky
2 malé majolky
cca 250 ml mléka (nebo dle potřeby)
50 g kvasnic
2 vejce
2 lžíce cukru
sůl
máslo/sádlo na potření
1 vejce na potření
mák/kmín na posypání
Postup:
1. Z kvasnic, vlažného mléka a cukru připravíme kvásek.
2. Jakmile vzejde, smícháme s ostatními surovinami a uhněteme tužší těsto.
3. Necháme ho na teplém místě vykynout a poté z něj upleteme pletýnky.
4. Ty potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme mákem nebo kmínem.
5. Sádlo (nebo máslo) si rozpustíme.
6. Troubu rozehřejeme na 190 stupňů a pletýnky v ní pečeme zhruba 30 minut.
7. V průběhu pečení dvakrát potřeme sádlem (nebo máslem).
8. Ještě jednou potřeme po upečení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.