Karamelový krém podle cukráře Josefa Maršálka
Jeden z citátů říká: „Když je život sladký, poděkuj a oslav to. A když je život hořký, poděkuj a pracuj na tom, abys to změnil.“
Z karamelové hmoty dokážou cukrářští mistři doslova divy – různorodé tvary na ozdoby nebo jemné karamelové vlásky.
Na karamelový krém budete potřebovat:
- 250 g másla
- 250 g krupicového cukru
- 250 ml smetany 33%
- lžičku soli
Postup:
- Nejprve si z kredence vytáhneme dva hrnce – větší a menší.
- Do většího hrnce dáme máslo, cukr a lžičku soli nebo 2 lžíce balzamikového octa (pozor, ocet se přidává až po smetaně).
- Rozpustíme a necháme vařit za občasného míchání.
- Jakmile karamel získá světlou barvu, začneme postupně přidávat smetanu.
- Připravíme ji v menším hrnci, kde ji zahřejeme a postupně pak doléváme do karamelu, společně je nutné přivést tuto směs k varu.
- Pokud vzniklou hmotu vyšleháme, vznikne hladký a nadýchaný karamelový krém a máme vyhráno.
Související
-
Koláč s ovocem a drobenkou podle Josefa Maršálka
Česká republika se v celosvětovém měřítku řadí na první pozici v konzumaci máku.
-
Pizza z listového těsta podle pekaře a cukráře Josefa Maršálka
V pondělním Apetýtu zveme k dobrým kuchařským radám českého pekaře a cukráře a také porotce soutěže Peče celá země Josefa Maršálka.
-
Podle Josefa Maršálka byla cukrařina spící princezna. „Ale začíná se to měnit“
Koronavirus nám pokazil autogramiádu po finálovém díle Peče celá země, posteskl si cukrář a porotce, který do studia přišel s kyticí tulipánů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.