Makové palačinky s vanilkovým krémem

Palačinka nikdy neurazí, ale dovede nadchnout. Což, jak doufám, potvrdí právě tento recept. Nemletý mák v těstě je velice dobrý, příjemně křupe a velmi lahodí v kombinaci vanilkového krému a višňové marmelády.

Suroviny na deset větších palačinek:

500 ml mléka

200 g hladké mouky

70 g nemletého máku

1 vanilkový cukr

1 lžička nastrouhané citronové kůry

2 lžíce oleje nebo rozpuštěného másla

1/2 lžičky prášku do pečiva

1-2 vejce (podle velikosti)

špetka soli

Suroviny na krém:

300 ml mléka

1 vanilkový puding

2 lžíce cukru

1 žloutek

70 g másla

podle chuti rum nebo rumová esence

olej na pečení a moučkový cukr na posypání

Postup:

Z uvedených surovin na těsto vypracujeme hladké řidší těsto, které necháme asi tak 30 minut odpočinout.

Potom z těsta upečeme tenké palačinky.

Hotové palačinky potřeme nejprve višňovým džemem a na něj dáme vrstvu vanilkového krému.

Palačinky buď srolujeme, nebo složíme do trojúhelníku. Před podáváním je pocukrujeme.

Příprava krému:

Do mléka rozmícháme puding, cukr, žloutek, přidáme máslo a za stálého míchání uvaříme. Nakonec vmícháme rum.

Ještě teplým krémem plníme upečené palačinky.

Příprava těchto palačinek trvá přibližně 1 hodinu, včetně doby potřebné k odpočinutím těsta.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň