Lomnické suchary
Lomnické suchary byly původně připravovány z kynutého těsta. Zde uvedená receptura je snadnější a rychlejší, ale plně tu původní nahradí.
Při obalování lomnických sucharů můžeme do cukru přidat mleté mandle nebo oříšky. Výborné jsou všechny varianty. Je to tak trochu nostalgie, ale ke kávě přijdou tyto suchary určitě vhod.
Suroviny na 40 sucharů:
7 vaječných bílků
180 g polohrubé mouky
180 g jemného krystalového cukru
70 g rozpuštěného másla
moučkový a vanilkový cukr na obalení
sádlo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
Do tuhého sněhu z bílků postupně zašleháme cukr a vmícháme mouku. Nakonec přidáme vlahé rozpuštěné máslo. Opatrně promícháme a těsto vlijeme do sádlem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet.
Ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova.
Prochladlý moučník vyklopíme.
Druhý den ho nakrájíme na 1 cm silné plátky, položíme je na plech vyložený pečicím papírem a při cca 130 °C pečeme, nebo sušíme, až jsou plátky zlatavé.
Ještě horké je obalujeme v moučkovém cukru, smíchaném s cukrem vanilkovým.
Druhý den uložíme do krabice a skladujeme v suchu.
Celková doba přípravy těchto sucharů trvá 2–3 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.