Ořechové řezy
Perfektní moučník neodolatelné chuti pochází Maďarska. Maďarská kuchyně a její vynikající moučníky jsou velice populární a proslavené po celém světě. Tyto ořechové řezy to potvrzují. Zpestřeme si jimi sváteční dny letošních Velikonoc.
- Suroviny na těsto: 8 bílků
- 300 g moučkového cukru
- 300 g mletých vlašských ořechů
- Suroviny na krém: 8 žloutků
- 200-250 g moučkového cukru nebo jemného krystalu
- 3 lžíce hrubé mouky
- 400 ml mléka
- 250 g másla
- 1 vanilkový cukr
- rum
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
- čokoládová poleva
Z bílků ušleháme pevný sníh, do kterého postupně zašleháváme cukr. Nakonec lehce vmícháme mleté vlašské ořechy.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Každou rovnoměrně rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem, pomazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C do zrůžovění.
Upečené placky spojíme krémem a povrch ozdobíme šmouhami z čokolády. Moučník je křehký, krájíme ho ostrým nožem.
Postup přípravy krému:
Z mléka, vanilkového cukru a mouky uvaříme hustou kaši a necháme ji vychladnout.
Máslo s cukrem utřeme do pěny a postupně přidáváme žloutky. Když hmota zesvětlá a zvětší svůj objem, zašleháme do ní studenou kaši.
Ochutíme rumem a ještě jednou našleháme, aby byl krém nadýchaný.
Příprava tohoto moučníku trvá přibližně 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.