Rozcuchaná nevěsta

Krkonošský pokrm s líbezným názvem. Nastrouhané brambory trčí z pekáče a připomínají rozcuchané vlasy. 

Suroviny na čtyři porce:

750 g ve slupce vařených brambor

750 g jablek

100 g cukru

250 ml smetany

3 vejce

skořice, rozinky, máslo

Postup:

Den předem vařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubší nudličky. Na stejném struhadle nastrouháme i oloupaná jablka, která promícháme s cukrem, skořicí a rozinkami. Pekáč nebo zapékací misku silně vymažeme máslem.  Na dno lehce rozprostřeme vrstvu nastrouhaných brambor, na ně dáme vrstvu připravených jablek a završíme vrstvou brambor. Zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci a pečeme dočervena. Upečený pokrm pokapeme rozpuštěným máslem.

Celková doba přípravy je přibližně 1,5 hodiny.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.